Dolar 32,3285
Euro 35,0893
Altın 2.297,14
BİST 9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Hocam İsmail Akbaş

Hocam İsmail Akbaş (1972-2004)

Kurumsal Web Tasarım

İsmail Hoca, 2004-2005 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Fatsa Anadolu Lisesi’nde, 9. sınıfta yaklaşık bir dönem Türk Dili ve Edebiyatı dersimize geldi. Ona, tek kelimeyle hayrandık. Öğretişi bu kadar mükemmel, öğrenciye böylesine nüfûz edebilen, konulara hâkim bir başka öğretmeni ne öğrencilik yıllarımda ne de meslek hayatımda gördüm. O zamanlar Fatsa Anadolu Lisesi puanla çevrenin en kaliteli öğrencilerini topluyordu ve devletimizin Fatsa’da çok güzide bir eğitim kurumuydu. Bu durum, her sene ülkenin en önemli üniversitelerine yerleştirdiği öğrencilerinden belli oluyordu. Okulun Ordu’da çok saygın bir yeri vardı. Ben de burayı 2003 senesinde, kendi gayretlerimle ve dershaneye gitmeden kazanmıştım. Bu mübarek kurumun bütün bir hayatımı şekillendireceğini ve ona yön tayin edeceğini henüz bilmiyordum.

Bir gün coğrafya dersindeydik. Sonraki saat yazılı olacaktık. İsmail Hoca’nın trafik kazası geçirdiği haberi duyuldu. Bunun bir şayia olmasını temenni ediyorduk. Fakat az sonra hocamızın vefat ettiğine dair söylentiler dolaşmaya başladı. Bazı arkadaşlar ağlıyordu. Bunun bir şaiya değil hakikat olduğunu az sonra öğrenecektik.

İsmail Hoca’nın vefatı bizi çok sarstı. Zira onu çok seviyorduk. Bunu vefat ettiği gün çok berrak bir biçimde idrak etmiştim. Okulun arkasına gitmiş, tek başıma orada gözyaşı dökmüş ve “Allahım ne olur İsmail Hocamız ölmesin!” diye dua etmiştim. İsmail Hoca vefat etmişti. Artık elimizden bir şey gelmezdi. O gün, yanılmıyorsam 30 Aralık 2004 tarihinde karar vermiştim: Madem bir İsmail Akbaş öldü. Onun yerine bir yenisi gelmeliydi. Ben, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olmalıydım.

İsmail Hocamın üzerimde belli belirsiz ve hep devam eden etkilerinin olduğunu yıllar sonra fark ettim. Kim bilir, belki yanılıyorum. Fakat daha dün gibi ilk dersimize girdiği günü hatırlıyorum. Kapıyı açmış, uzun boylu ve karizma kelimesinin hakkını veren çok yakışıklı bir adam içeriye süzülür gibi girmişti. Masasına geçip otururken gözlerime uzun uzadıya baktı. Bu bakışın sebebini bana vefatından bir hafta önce söyledi.

İsmail Hoca, bize her hafta bir kompozisyon ödevi verirdi. Bunların konusu ya bir atasözü ya da bir vecize olurdu. Son kontrolünde verdiği sözü iyi anlamamış ve iyi bir ödev hazırlayamamıştım. Kontrol sırasında “Yasin ben seni çalışkan bir öğrenci zannetmiştim. Galiba seni birine benzettim.” dedi. Ben de bu sözlerin kompozisyon ödeviyle ilgili olduğunu sanıp “Hocam ben bu sözlerden pek bir şey anlamadım!” dedim. “Bunu kastetmiyorum, genel olarak söylüyorum.” dedi.

Bunları duymak beni üzmüştü ama artık başarılı bir öğrenci olmam gerektiğini de ihtar etmişti. O gün İsmail Hoca’nın gözüne gireceğim, başaracağım diye kendi kendime söz vermiştim. Fakat bir hafta sonra onun vefat haberini aldık. Bu bizim için bir yıkım demekti.

Dokuzlarda beş sınıftık. İsmail Hoca yanılmıyorsam 9/A yani bizim sınıfın bir de 9/D’nin derslerine geliyordu. Rehberlik servisi, okul idaresi ve bazı öğretmenler onun vefatının bizim üzerimizdeki sarsıcı etkisini görmüşler ve bu iki sınıfa moral vermek için bazı konuşmalar yapmışlardı.

O güzel bir öğretmendi. Sohbet tadında işlediği derslerinin lezzeti dimağımdadır. Onu acizane gönlümde, en güzel bir hatıra gibi yaşatıyorum. Ona Allah’tan rahmet diliyorum.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.