Dolar 32,3676
Euro 34,9560
Altın 2.325,34
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 23°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
23°C
Parçalı Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 20°C

Afyon Masalları: Süpürgecinin Üç Kızı ile Dev

Süpürgecinin Üç Kızı ile Dev

Kurumsal Web Tasarım

Bir varmış bir yokmuş evvel zaman içinde kalbur saman içinde bir adam ve üç kızı varmış. Bu adam dağdan belden çalı çırpı toplar, bunlardan süpürge yapar, bununla geçinirmiş. Adam bir gün büyük kızına “Haydi kızım! Seninle dağa gidelim, çalı toplayalım.” demiş. Adam kızını yanına almış ve dağa gitmişler. Süpürge için gereken çalıyı toplamışlar. Topladıkları çalıyı sırtlarına almışlar ve evin yolunu tutmuşlar. Dağda büyük bir kaya varmış. Biraz yürüdükten sonra kayanın üzerine çıkıp orada biraz dinlenelim diye düşünmüşler. O sırada kaya birden yarılmış ve içinden kocaman bir dev çıkıvermiş. Adam bir yana kız bir yana savrulmuş. Dev, adama seslenip “İsmin cismin? İn misin cin misin? Sen de kimsin?” demiş. Adam da “Ne inim ne cinim. Ben bir âdemoğluyum.” demiş. Dev, adama “Seni yaratan Allah beni de yaratmış. Şu kızını bana ver. Eğer verirsen sana çok altın veririm.” demiş. Süpürgeci “Tamam. Verdim.” demiş. Devden altınları aldıktan sonra kızını ona vermiş. Dev de kızı alıp gitmiş. Adam da süpürge çalılarını sırtına sardığı gibi eve gelmiş.

Adam eve varınca kız kardeşleri ablalarını sormuş. Adam da “Dağda karşımıza bir dev çıktı. Ablanızı aldı, götürdü.” demiş. Kardeşler çok üzülmüşler ve günlerce ağlamışlar. Aradan zaman geçmiş. Bir gün adam ortanca kızına “Haydi kızım! Birlikte dağa gidelim. Süpürge için çalı toplayalım.” demiş. Kız “Tamam baba.” demiş. Beraber süpürge için epey çalı toplamışlar. Süpürge çalılarını sırtlarına sardıktan sonra evin yoluna düşmüşler. Biraz yürüdükten sonra adam ve kızı aynı kayanın üzerinde dinlenmeye başlamışlar. Dev kayanın içinden yine büyük bir gürültüyle dışarıya çıkmış. Adam ve kızı bir yere kaçışmışlar. Dev, adama “Kızını bana verirsen sana altın veririm.” demiş. Adam da kızını deve vermiş. Dev de ona altınları teslim etmiş.

Adam eve gelince küçük kızına devin yine gelip ablasını kaçırdığını söylemiş. Küçük kız buna çok üzülmüş fakat bu işin içinde bir iş olduğunu da anlamış. Aradan epey bir zaman geçmiş. Bir gün adam küçük kızına “Haydi kızım! Seninle dağa gidelim. Süpürge için çalı toplayalım.” demiş. Kız da “Tamam baba. Gidelim.” demiş. Küçük kız ve babası dağa gitmişler. Süpürge için bayağı çalı toplamışlar. İşler bitince aynı kayanın üzerine çıkıp dinlenmek istemişler. Dev kayanın içinden yine çıkmış. Adama “Kızını bana verirsen sana bir sürü altın veririm.” demiş. Adam da kızını vermiş. Dev kızı alıp götürmüş.

Dev, kızı kocaman bir eve götürmüş. Kızın bir de kedisi varmış. Adına Burun kulak dermiş. Dev, kızın kedisi olduğunu bilmiyormuş.

Dev, kızı evde hapsetmiş. Sonra çekip gitmiş. Kız bu evde günlerini geçirmeye başlamış. Bir gün kız korkusunu yenmiş ve evin içini dolaşmaya başlamış. Kapıların arkasından sesler geliyormuş. Bunlar ablalarının seslerine benziyormuş. O sırada küçük kız bir kazan görmüş. Bu kazanda da et bulunuyormuş. Küçük kız bu seslerin geldiği yöne doğru giderken tam o sırada dev eve çıkagelmiş. Kıza sofra hazırlatmış. Etleri tabaklara koydurmuş. Sonra “Ye” demiş. Dev yemeği yerken kız da bunları sofranın altına atmış. Kız “Burun kulak neredesin?” demiş. Kedi de kızın masa altına attığı etleri yemiş.

Dev yemeğini yedikten sonra uyumuş. O sırada kız yanan ateşe bir maşa atmış. Maşayı ateşte kızdırdıktan sonra uyuyan devin iki gözüne sokuvermiş. Dev bağırarak uyanmış. Çok acı çekiyormuş ve kör olmuş. Bu acıya dayanamayan dev evden kaçmış gitmiş ve gözleri görmediği için kendini bir uçurumdan aşağı atmış. Sonra kız, devin sakladığı anahtarları bulmuş. Kapıları açmış. Ablalarını devin elinden kurtarmış. Bu sırada devin altınlarını küpler içinde görmüşler. Onları da alıp evlerine dönmüşler. Babalarını padişaha şikâyet etmişler. Padişah da kızların babasını zindana atmış. Bu üç kız kardeş bundan sonra birlikte mutlu mesut yaşamışlar.

Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine…

(Bu masal 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda İhsaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Rabia Özdemir ve Kadir Yavuz tarafından derlenmiştir.)

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
9 Aralık 2021 18:38
11 Eylül 2021 18:48
11 Temmuz 2021 21:05
29 Kasım 2021 23:14
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.