Dolar 32,5108
Euro 34,9455
Altın 2.433,58
BİST 9.795,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

ORDU’NUN ÇATALPINAR İLÇESİNDE BİR SU DEĞİRMENİ

Ordu’nun Çatalpınar ilçesi bir zamanlar su değirmenlerinin çok yaygın olduğu bir yerdi. Özellikle doksanlı yılların sonu, iki binli yılların başına kadar ilçede mısır ekiminin fazla oluşu, büyük göçlerin henüz başlamamış olması sayesinde bu değirmenler uzun süre işleyebilmişti. Mesela ilçenin Dere Mahallesi ile Karahamza köyleri arasında bir rivayete göre üç, diğer bir rivayete göre dört değirmen vardı. Bu sayı bile değirmenlerin bir zamanlar ilçenin sosyal hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Fakat günümüzde bunlardan pek fazla kalmadı.

Kurumsal Web Tasarım

Bugün ilçemizde hâlâ işleyen bir su değirmenimiz mevcut. Bu su değirmeni ilçe merkezinde bulunuyor. Dört taşıyla hizmet veren bu değirmen Ordu genelinde dört taşı bulunan tek değirmen olarak biliniyor. Değirmenin emektarı Karahasan Köyünden İsmail Tiken Abi. Ordu’nun Çatalpınar ilçesinde hâlâ yaşayan bu su değirmeninin emektarı İsmail Abi, bu işi yapan tek kişi. Dolayısıyla kendisi geçmişten günümüze uzanan bir insan hazinesi. Değirmencilikle ilgili bilgilerin kendisinden toplanıp alınması artık büyük önem arz ediyor.

Bu su değirmeni haftanın sadece bir gününde hizmet veriyor. O da salı günü. İlçenin pazarı salı günü kuruluyor. Eskiden değirmen cuma günleri de hizmet veriyormuş. Fakat artık eskisi gibi değirmene mısır getiren kalmadığı için değirmenin hizmeti bir güne inmiş.

Çatalpınar, şimdi olmasa bile eskiden su değirmenleriyle dikkat çeken bir yerdi. Bunda ilçenin temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olmasının yanında mısır ekiminin fazla oluşunun önemli etkisi vardı. Millet değirmende öğüttüğü mısır unlarıyla ekmeğini kendisi yapardı. Herkesin kendi emeği ile geçindiği, ev yapımı ekmeklerle hayatın idame ettirildiği zamanlardı o zamanlar. Bu su değirmenimiz o devirlerin en canlı şahidi olarak hâlâ ayakta. Dileriz o ve şimdi onu işleten İsmail Abi daha nice yıllar değirmene gelenlere hizmet vermeye devam ederler.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
24 Kasım 2021 22:27
6 Aralık 2021 04:04
3 Ekim 2021 16:49
24 Eylül 2023 16:03
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.