Dolar 32,5974
Euro 34,7498
Altın 2.498,51
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 24°C

Yasin Şen Yazdı: Aşık Köroğlu

Yasin Şen Yazdı: Aşık Köroğlu

Kurumsal Web Tasarım

Köroğlu, hikâyelerde elinde sazıyla yeri geldiğinde türküler söyleyen bir ozandır. Özellikle koçakları bir yere gittiğinde, bir güzelle karşılaştığında, zorda kaldığında ve meramını anlatmak istediğinde Köroğlu sazına davranır. Onun koçakları, oğulları ve eşleri de zaman zaman sazıyla kendilerini ifade eden kahramanlar olarak burada karşımıza çıkarlar.

Bunca şiire rağmen Âşık Köroğlu yaşamış mıdır? Yaşamışsa o kimdir?

Yukarıda Özdemiroğlu Osman Paşa’nın İran seferi için bir koşma söyleyen ve onun Tebriz’de vefatı üzerinde bir ağıt yakan Köroğlu’ndan söz edilmişti. Hatta Cahit Öztelli’nin Köroğlu’yla ilgili çalışmasında onun Âşık Köroğlu’na ayrı yer verişinden ve bir cönkte onun on yedi adet şiirini bulduğundan söz edilmişti.

Özellikle Özdemiroğlu Osman Paşa’yla ilgili manzumeleri, Âşık Köroğlu’nun hem yaşadığını hem de yeniçeri ordusunda görev aldığını gösteren delillerdendir. Öte yandan hikâye kahramanı Köroğlu’nun elinde sazıyla karşımıza çıkması ve onun adına söylenen şiirler bu meseleyi biraz karmaşık hâle getirmektedir. Burada şunu ifade edelim ki, yüzlerce yıllık bir süreçte âşıklık geleneği içerisinde kendisine çok önemli bir yer edinen Köroğlu anlatılarında karşımıza çıkan Köroğlu tapşırmalı koşmaların en azından bir kısmının kahramanımız tarafından söylenmediği açıktır. Bu durumda bazı çalışmalarda bu manzumelerin net bir şekilde ona aitmiş gibi gösterilmesi ve bu şiirlerden seçmelere yer verilmesi pek doğru bir tercih sayılmaz. Bu şiirlerin en azından “Köroğlu adına söylenen şiirler” başlığı ile verilmesi ve kabul edilmesi kanaatimizce daha doğrudur.

Köroğlu adına söylenen şiirler oldukça başarılıdır. Bu şiirler yüzlerce yıl okunmuş, cönklere ve mecmualara kaydedilmiştir. Ayrıca âşıklık geleneğinde Köroğlu’nun pîr olarak kabul görmesi, icra ortamlarında öncelikle ona ait türkülerin okunması da oldukça önemlidir. Köroğlu’nun şiirleriyle ilgili Cahit Öztelli’nin şu değerlendirmelerini burada paylaşmak istiyoruz:

“Elimizdeki az sayıda şiirine bakarak denilebilir ki, Köroğlu yaşadığı çağın öteki ünlü ozanları ölçüsünde güçlü bir sanatçıdır. Gerek dilinin güzelliği ve onu ustalıkla kullanışı, gerek şiir tekniği, kafiye ve redifleri işleyiş ve buluşu gerçekten başarılıdır. Bu bakımdan gerek çağdaşları, gerek kendisinden sonra gelen ozanlar onun şiirlerine benzekler (nazireler) söylemişlerdir.”[1]

[1] Cahit Öztelli, Köroğlu Dadaloğlu Kuloğlu, Özgür Yayınları, 3. Basım, İstanbul 1997, s. 125.

Köroğlu – Afyon Haber
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
24 Kasım 2021 22:27
20 Temmuz 2021 00:14
1 Kasım 2021 05:00
24 Eylül 2023 16:03
7 Ekim 2021 02:18
21 Aralık 2021 01:03
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.