Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Fındık Bahçeleri

Fındık Bahçeleri

Kurumsal Web Tasarım

Bizim orda her fındık bahçesi bir şahsiyet sahibidir. Çünkü her birinin bir ismi vardır. Kimisi çok kibardır. Fındığını rahatlıkla toplatır. Bahçenin içi, köylünün tabiriyle tava içi gibidir. Bizim Yeni Gıruk gibi veya Fındıklo gibi… Kimisi de haşin ve serttir. Ne yapacağı belli olmaz. Yağmur bastırır, güneş yakar, dolu yağar… Köylünün tabiriyle biraz “sınangulu” yani zorlu ve imtihanlı bir yerdir. Bizim köyde Köfron Yeri gibi veya Abazdağı’nda Gırisin Yeri gibi… Kimi bahçe de insana evi aratmaz. Bahçede çalışırken sanırsın, evin bir odasına geçmiş elbise katlıyorsun… O denli rahattır. Bizim Abazdağı’ndaki Avlu gibi… Kimi yer de vardır adamı çok bunaltır. Üst üste binen mısırlar ve ağaçları saran fasulyeler içinde gel de fındık topla, der gibi adama meydan okur. Bitse de bi kurtulsak, hâli vardır insanda. Bizim Mısır İçi gibi… Kimi yerler de adamın dikine dikine gider. Bırak fındık toplamayı, ayakta durmak bir Orta Doğu meselesi gibi çetrefillidir. İncecik dala yapışırsın ayakta durmak için. E mübarek! Dal ne yapsın? O da aşağıya doğru kendini salıverir. Bazısı kökünden kopar, bazısı yarı belinden kırılır. Bu bahçeler adamı çok zorlar. Abazdağı’ndaki Gostillik gibi… Kimi yer de vardır, fındığını topladığın bile belli olmaz. Bahçe ne zaman bitti, anlayamazsın. Sanırsın ırmağın düzüne mangal yapmaya inmişsin! O kadar rahattır. Bizim Kendir Yeri gibi.

Kısacası her fındık bahçesi bir şahsiyet sahibidir bizim orada. İnsanlar gibi çeşit çeşittir. Biraz onlarla hemhâl olup bahçeleri tanımak icap eder.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
10 Aralık 2021 09:50
15 Eylül 2021 03:52
10 Ekim 2021 20:12
29 Aralık 2021 20:50
22 Kasım 2021 18:04
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.