Dolar 32,3346
Euro 35,2006
Altın 2.247,92
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 9°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 7°C
Cum 7°C
Cts 10°C

Afyon Hikayeleri: Karacaahmet Sultanın Menkıbevî Hayatı

Afyon Hikayeleri: Karacaahmet Sultanın Menkıbevî Hayatı

Kurumsal Web Tasarım

Karacaahmet Sultan Hazretleri Karacaahmet’e gelirken dört kardeş geliyorlar. Bunlardan biri Hayran Veli, ikincisi Akcaköy Dede, üçüncü Mahmut Dede, dördüncüsü de Karacaahmet Dede’ymiş. Bu kardeşlerden her biri ayrı ayrı hastalıklara şifa vermektedir. Mesela Karacaahmet Sultan’ın kardeşi Hayran Veli çıban ve sivilce gibi rahatsızlıklara şifa dağıtırmış. Bu hastalıklara yakalanan kişiler Gazlıgöl’de yıkanırlar. Sonra da Hayran Veli’ye giderler. Hayran Veli’nin de kabrinin yanında büyük bir çukur vardır. Bunun toprağının cüferinden alırlar. Onun çıban veya sivilce çıkan yere sürerler. O toprak sayesinde çıban yok olmaya başlar ve giderek iyileşir. Karacaahmet Sultan hazretlerimizin bir diğer kardeşi olan Akçaköy Dedemiz vardır. Aslında bu dedemizin gerçek adı Aziz Ahmed Dede’dir. Uyuşuk, yüz felci geçiren, eli ayağı tutmayan kişiler iyileşmek için ona gelirler ve onu ziyaret ederlermiş. Karacaahmet Sultan hazretlerinin son kardeşi Mahmud Köyü’ne ismini veren zattır. Onun da hastalara şöyle bir yararı vardır: Eli ayağı sebepsiz yere şişenler, iyileşmek için Mahmut Köyü’ne giderlermiş.

Bu sayılan kardeşlerden Hayran Veli’ye Kayıhan’da, Mahmud Dede Mahmud Köyü’nde (Döğer’in ilerisinde), Akçaköy Dede de Altıntaş-Akçaköyünde bulunmaktadır. Karacaahmmet Sultan bu kardeşleriyle her Perşembe-Cuma akşamları bir araya gelirmiş. Mesela Hayran Veli yılana biner gelirmiş. Karacaahmet Sultan atına biner gelirmiş. Sonra Mahmud Köyü’ndeki zât da aslana biner gelirmiş. Akçaköy Dedemiz de kaplana binermiş. Beraber namaz kılarlarmış.

Karacaahmet’te yaşayan insanların bir kısmı onu vefatından sonra da görmüş. Gece vakti yani saat iki üç gibi ve her Perşembe bunlar Karacaahmet Sultan’ın türbesinden çıkıyormuş. Sonra köy içinden geçip köyün dışında bulunan çiftlikte bulunan bir dedenin yanına gidiyormuş.

Köyde kadının birisi bir gün saat iki üç gibi dışarı çıkmış. Bakmış ki Karacaahmet Sultan’ın türbesi tarafından dümbelek sesleri geliyor. Kadın bu sesleri duyunca kendi kendine “Allah Allah! Düğün filan da yoktu. Acaba şimdi bu ne demek oluyor?” demiş. Orada bir kapı görmüş. Kapının deliğinden bakmış. Karacaahmet Sultan hazretlerini beygirin üstünde üzerinde beyaz uzun bir elbiseyle, sarığıyla, sakalıyla görmüş. Hemen önünde bir sancak varmış tekkede. Arkasında ise askerleri, askerlerin arkasında annesi, gelinleri, kızları varmış. Gelinler kırmızı elbise, büyük olanlar yeşil elbise giymişler. Böylece hep arka arkaya sıralanmış, birlikte giderken adam onları görmüş.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
25 Eylül 2021 02:55
9 Mayıs 2021 17:20
25 Kasım 2021 06:19
2 Eylül 2021 14:53
23 Kasım 2021 22:27
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.