Dolar 32,5213
Euro 34,8011
Altın 2.422,82
BİST 9.704,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 24°C
Az Bulutlu
Afyon
24°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 23°C

Maziye Sığınmak

Maziye sığınmak, bazen mânevî bir sağlık alameti, bazen de tehlikeli bir durum olarak düşünülür. Bu bakımdan geçmişe hasret duymak, birbiriyle çelişen birtakım fikirlerin ortaya konulmasına sebep olmuş, kişilere ve cemaatlere göre değişen farklı görüşlerin oluşmasını sağlamıştır.

Kurumsal Web Tasarım

Mâzi bazen, yeniyi inşa etmek için hesaplaşılması gereken bir saha, bazen de “yenilik” diye sunulan değişimi yıpratmak için bir fırsat olur. Her iki halde de mazi, kendisine veya kendisinden hareket edilen çok mühim bir mevzudur. Kimilerince hedef tahtası haline getirilen bu düşman, başkalarınca içinde hâlâ hazineler saklı muhteşem bir saraydır.

Bu sâyede mâzinin bizi gizliden gizliye idare ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İster maziyi acımasızca tenkit edelim, istersek vazgeçilmez görelim, bu yüzden o cemiyet ve insan hayatının hemen her ânında geleceğe hükmeden ve ona yön tayin eden bir kuvvet kazanır. Geçmiş, bu sebepten bizim yakamızı hiçbir zaman bırakmaz.

Hâlin ve istikbalin bulanıklığı, mazinin berrak hatıralarını daima canlı tutar. “Ne olacak” endişesi içinde kıvranırken, el yordamıyla bulabildiğimiz bir dayanak noktasından kolayca vazgeçemeyiz. Mâzî hasreti, bu karanlığın ve bulanıklığın arasında rahatlıkla serpilir, cemiyete kabul ettirilen fikirlerin aleyhine hareket etmede bir siper vazifesi görür.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
4 Ekim 2021 00:58
23 Eylül 2021 20:53
4 Ekim 2021 00:01
28 Kasım 2021 22:15
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.