Dolar 32,5897
Euro 34,8175
Altın 2.422,65
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 28°C
Az Bulutlu
Afyon
28°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 21°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Çilek

Çilek

Kurumsal Web Tasarım

Bizim köyde çilek deyince mis gibi kokan, oldukça tatlı, küçücük çilekler anlaşılır. Köyün toprağı oldukça verimli olduğundan büyük çilekler de yetişirdi. Buna bizim köyde “aşlı çilek” denirdi. Bunlar ekildiğinde derhal hemen tarlanın bir bölümünü işgal ederdi. Bizim evin çöplüğünde ve avlunun Fındıklo taraflarında aşlı çileklerimiz olurdu. Bir de Burhanların evinin yanında vardı. Bunlara zaman zaman gelir, bizi cezbeden bu aşlı çileklerden doyasıya yerdik. Fakat dediğim gibi biz de çilek deyince fındık bahçelerinde, yol kenarlarında yetişen o güzelim, kıpkırmızı çilekler akla gelir.

Çocukluğumuzda Havuzun (Hâfızın demek olur) Yerine ve İbilan Yerine Saz’ın  bütün çocukları olarak çileğe giderdik.

Abazdağı’nda da çok çilek olurdu. Fakat biz buraya çıktığımız zaman çilek zamanı geçmiş olurdu. Babaannem rahmetli bana küçüklüğümde Abazdağı’nda hayvanları otlatırken bakraç bakraç çilek topladığını anlatırdı.

Çileğe gitmek diye bir deyim vardı köyümüzde. Biz bazen oyun olsun diye cümbür cemaat Havuzun Yerine çileğe giderdik. Çok fazla bulduğumuzla annelerimiz bunlarla reçel yapardı.

Çileğin kendine özgü birkaç kelimesi de vardı. Çileğin yanındaki uzun sürgüne –eğer elimizde kap kaçak yoksa- çilekleri dizerdik. Buna dizin derdik. İşte “İki dizin, üç dizin, beş dizin çilek topladım!” derdik. Bazen de fındık yapraklarından şapka yapar çilekleri ona koyardık. Çileğin çok olduğu yere de yuvanak derdik. Havuzun Yerinin hemen üstünde böyle bir yuvanak vardı. Kimseye haksızlık olmasın diye buraya en son hep birlikte giderdik.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
12 Mart 2023 19:41
8 Aralık 2021 09:14
19 Kasım 2021 17:54
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.