Dolar 32,5680
Euro 34,7221
Altın 2.492,34
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 24°C

Bolu Tekke Işıklar Köyü İlköğretim Okulu

Bolu Tekke Işıklar Köyü İlköğretim Okulu

Kurumsal Web Tasarım

Bu bizim hikâyemiz. Boşalan köylerin, kapanan okulların, sönen ocakların hikâyesi.

Bolu merkeze bağlı Tekkeköy’deyim. Köyün yıllardan beri kapalı duran ve bir harabeye dönen okulunun bahçesinde yazıyorum bu satırları. Kaç yıldır bu okula bir öğretmen uğramıyor, bilmiyorum.

Bir öğretmen olarak teker teker sınıflarını gezdim okulun. İçim yanarak ve ağlaya ağlaya camları kırılmış, çerçeveleri inmiş, yerleri kirlenmiş sınıflarına girdim. Bir öğretmen olarak… Acıyla, gönlüm yanarak, ümitle açılan okulların bir harabeye döndüğü gerçeğiyle yüzleşerek… Burada biriken hatıraları düşündüm.

Arta kalan birkaç eğitim araç gerecinin insanı derin duygulara  sevk ettiğini uzun uzun söylemeye gerek var mı, bilmiyorum. Daha ne söylenir? İçerideki bir duvar yazısında burasının 1997’de cıvıl cıvıl olduğu yazılı. Evet, okullarımız cıvıl cıvıldı. O zamanlar köylerin nüfusu daha çoktu. Üretim vardı, nüfus vardı ve okullar vardı. Şimdi bunlar büyük ölçüde yok. Okullar da nüfusun göç etmesiyle beraber köylerde kapandı.

Tekkeköy’de neredeyse kimseler kalmamış. Nüfus ya göç edip gidiyor ya da kalanlar rahmetli oluyor. Kendisiyle sohbet ettiğim Meryem Teyze, bu sene iki ocak daha söndü diyordu. Kor gibi bir cümle ve kıvılcım gibi kelimeler… Bu bizim hikâyemiz. Hepimizin… Peki ne yapmalıyız. O nüfusu geriye çağırıp hormonlanmış şehirlerin yükünü hafifletemez miyiz? Buna şimdi gücümüz yetmez elbette. Fakat köyler böyle yok olup gidecek mi hayatımızdan? O okul binaları, güzelim köy evleri harap mı olacak böyle? Ne yapmalı, ne yapmalıyız peki… Kendi kendime daima sorduğum bu soruların cevabını doğrusu ben de bilmiyorum. Zor bir durum. Bildiğim bir şey var tabii: Köylerin hareketli olduğu, insanların harıl harıl çalıştığı o zamanları özlüyorum. Köy okullarının neşesini, heyecanlı ve göreve yeni başlayan bir öğretmenin aşkını… Ben bunları özlüyorum.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
7 Ekim 2021 02:24
28 Ekim 2022 17:40
19 Aralık 2021 16:12
10 Ekim 2021 04:12
7 Kasım 2023 19:55
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.