Dolar 32,5694
Euro 34,9827
Altın 2.455,55
BİST 9.777,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C

Afyon Masalları ”Yiğit ile Cümbüş”

Afyon Masalları ”Yiğit ile Cümbüş” Bir varmış bir yokmuş. Allah’ın kulu pek çokmuş. Zamanın birinde Yiğit adında yiğit mi yiğit, güçlü mü güçlü bir delikanlı varmış. Bu delikanlının Fatma adında bir sevdiği varmış. Fakat Yiğit’i seven başka ve zengin bir kadın varmış. Kadın cadıymış. Cadı, Yiğit’in Fatma’yı sevdiğini biliyormuş ve kızı çok kıskanıyormuş. Bu cadı, bir gün Fatma’yı siyah üzümle zehirlemiş. Kız yılan gibi olmaya başlamış. Onun bu hâli günden güne devam etmiş.

Kurumsal Web Tasarım

Yiğit, bir gün padişahın askerleriyle bir sefere katılmış. Bu sefer dönüşünde bir kalede Cümbüş adında bir elmas görmüş. Ama bu kale öyle tehlikeli bir yerdeymiş ki, Yiğit, elması alamamış.

Seferden dönünce Yiğit, Fatma’nın yılan gibi olduğunu görmüş. Fatma’yı hekimlere ve hocalara göstermiş. Ama hiçbiri de kızın derdine bir derman bulamamış. Bir gün Yiğit’in evinin önünden geçen bir aksakallı ihtiyar delikanlıya:

-O Cümbüş elmasını al. O sihirlidir. Bu büyüyü ancak o bozabilir, demiş. Yiğit o kaleye gitmeye ve o elması getirmeye karar vermiş. Sonunda kaleye birçok tehlikeleri aştıktan sonra ulaşabilmiş. Fakat Cümbüş denilen elmasa tam ulaşacakken, bir devle karşılaşmış. Dev ona “Sana bir soru soracağım. Eğer bilirsen taşı alırsın. Bilemezsen benim olursun.” demiş. Yiğit de “Tamam, sor.” demiş. Dev, Yiğit’e şöyle bir soru sormuş: “Birisi var ki, yerleri yaratan biri var ki can alan, biri var ki bütün güzelliğin cevabı. Bu soruları cevaplayabilmen için sana on dakika mühlet.” demiş.

Aradan on dakika geçince Yiğit, “Ey Mevlam! Sen büyüksün. Bana yardım et.” demiş. Dev bunu duyunca “Tamam bildin.” demiş. “Neyi?” demiş Yiğit. Dev de “Cevap Mevla idi. Sen bunları bildin. Cümbüş senindir.” demiş.

Yiğit, Cümbüş’ü ve devi alıp köyüne dönmüş. Sevdiğinin yanına gelmiş. Cümbüş’ü Fatma’nın alnına sürmüş. Fatma eski hâlini almış. Bu arada Cümbüş’ün içinden de Fatma gibi bir başka güzel kız çıkmış. Bu kız deve “Sen git, bu cadıyı ye.” demiş. Bu cadı ahaliye çok eziyet verdiği için dev onu cezalandırmış ve yemiş. Bu arada cadının biriktirdiği onca mala el koymuş.

Bundan sonra kırk gün kırk gece Yiğit ile Fatma’nın düğünü yapılmış. Ahaliyi de mutlu etmişler. Fatma ve Yiğit mutlu mesut yaşamışlar.

Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine…

(Bu masal 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda Afyonkarahisar-İhsaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Nimet Özkan ve Mevlüt Özkan tarafından Mihri Aldağ’dan derlenmiştir. Mihri Aldağ İhsaniye-Aşağıtandır köyünde ikamet etmektedir. Tahsili yoktur.)

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
29 Eylül 2021 04:44
12 Temmuz 2021 10:19
6 Ağustos 2021 15:30
1 Aralık 2021 03:11
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.