Dolar 32,4790
Euro 34,9431
Altın 2.436,33
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

Afyon Masalları: Küslengeç Böcek ile Sülümbek Fare

Afyon Masalları: Küslengeç Böcek ile Sülümbek Fare

Kurumsal Web Tasarım

Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde bir böcek varmış. Küllükte eşinirken bir halı ipliği bulmuş. Halı ipliğini başına koymuş, sonra da aynaya bakmış. “Ayy, çok güzel oldum.” demiş. Sonra “Ben bu güzellikle kendime bir eş bulmalıyım.” diyerek kendine eş bulmaya çıkmış. Az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş. Ama bir arpa boyu yol gidememiş böcek. Bir fareye rastlamış yolda. Bu farenin adı Sülümbek Fare imiş. Sülümbek Fare böceğe “Nereye gidiyorsun?” diye sormuş. Böcek de “Kendime eş aramaya gidiyorum.” demiş. Sülümbek Fare, böceğe “Ben sana arkadaş ve eş olurum.” demiş. Böcek de “Tamam” demiş.

Böcek ile Sülümbek Fare düğün hazırlıklarına başlamışlar. Böcek gelin olmuş. Evlenmişler. Bir gün böcek nohuttan yapılmış güğümleri almış ve suya gitmiş. Suya giderken at izine düşmüş. Orada tam o sırada atlılar gidiyormuş. Böcek onlara seslenmiş:

“Hey atlılar atlılar

Dümbül dümbül etliler

Bizim oraya varasınız

Peynir ekmek yiyesiniz

Sülümbek fareye diyesiniz”

Atlılar gitmişler. Sülümbek Fare’ye böceğin durumunu haber vermişler. Sülümbek Fare gelmiş. Sülümbek, elini çukura uzatmış. Böceğe “Ver elini.” demiş. Böcek de “Ben sana küslengecim.” demiş. Sülümbek fare bir kere daha “Ver elini.” demiş. Böcek de elini vermemiş. Fare de bunun üzerine “Ben de sana deplengecim.” demiş ve böceği tepip çukurun dibine yuvarlamış. Sonra gitmiş. Böcek inadı ve küsmesi yüzünden oracıkta kalakalmış. Kimse onu çıkarmamış. Bu masal da burada bitmiş.

(Bu masal 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda İhsaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Yasin Özkan tarafından derlenmiştir.)

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
4 Ekim 2021 00:00
5 Ağustos 2021 23:13
29 Haziran 2021 23:04
20 Aralık 2021 02:00
11 Ekim 2021 02:28
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.