Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 26°C

Afyon Masalları: Geyik Oğlanın Masalı

Afyon Masalları: Geyik Oğlanın Masalı

Kurumsal Web Tasarım

Bir varmış bir yokmuş. Biri kız ve biri oğlan iki kardeş varmış. Oğlanın adı Yusuf, kızın adı Fatma imiş. Bunların bir gün anası ölmüş. Eve bir üvey ana gelmiş. Bu kadının da bir kızı varmış. Kadın, üvey çocuklarına sığır tutmuş. Onlar bu sığırları güdermiş.

Bir gün çocuklar yine bu sığırları gütmeye gitmişler. Üvey anne çocuklara hamırsız (mayasız, haşhaşlı, yoğurtlu bir ekmek) yapmış. Çocuklar hamırsızı yerken ekmeğin tuzlu olduğunu fark etmişler. Bunu yiyince oğlan susamış. Orada pınar varmış. Pınardan su içen geyik oluyormuş. “Kardeşim ben susadım. Sen sığırı çevir gel.” demiş. Kız gitmiş sığırı çevirmeye. Oğlan pınara su içmeye gitmiş. Su içince oğlan geyik olmuş. Kız da korkusundan kovalaya kovalaya sığırı eve getirmiş.

Bu kıza bir gün beyin oğlu dünür gelmiş. Bey oğlu “Bana varır mısın?” demiş. Kız da “Benim bir geyik kardeşim var. Onu da kabul edersen varırım.” demiş.

Sonra düğün etmişler. Kız gelin olmuş. Kardeşini evinde yatağın ayağına bağlamış. Gece olunca geyik bunların ayaklarını yalamaya başlamış. “Şu eniştemin ayağı, şu ablamın ayağı.” dermiş. Bir gün üvey anasının kızı gelmiş. Fatma’nın evine gelince iki veya üç gün durmuş. Sonra üvey kız kendi anasının yanına gitmiş. Kızın anası “Fatma nasıl?” diye sonmuş. Kız da “Aman bir iyi, bir iyi ki hiç sorma.” demiş.

Bir gün üvey kız yine kardeşinin evine gitmiş. Bu evde kocaman havuz varmış. Üvey kardeş “Hadi kardeşim ikimiz yıkanalım.” demiş. Fatma peştamalı dolanmış, havuzun kenarına oturmuş. Bir de bakmış ki, havuzda kocaman bir balık var. Balık Fatma’yı yutmuş. Akşam olunca üvey kardeş bey oğlunun evine girmiş. Yusuf geyik durumu anlamış. Geyik “Şu eniştemin ayağı, hani ablamın ayağı?” demiş.

Üvey kız bir gün annesinin yanına dönmüş. Kızın üvey anası “Bey oğlu bildi mi seni?”  diye sormuş. Kız “Bey oğlu bilmiyor ama geyik yani Yusuf biliyor.” demiş.

Üvey kız ve anası bu geyiği ortadan kaldırma planları yapmışlar. Üvey kız eve gelmiş ve kocasına “Ben aşeriyorum.” demiş. Sonra bey oğluna “Yusuf geyiği kes de yiyelim.” demiş. Bey oğlu da demiş ki “O senin kardeşin. Nasıl yersin?” demiş. Üvey kız “İlle de keseceksin.” demiş. Bey oğlu “Tamam sabah olsun keseyim.” demiş.

Sabah olunca bir tane ağaç hazırlamışlar. Geyiği buna asacaklarmış. Artık geyiği götürmüşler. Oraya onu asacakları zaman geyik konuşmaya başlamış:

Kasap bıçağı biledi

Boğazıma doladı

Fatmacık balık karnında

Alaca bebek elinde

Böyle deyince Yusuf geyiği Bey oğlu ağaçtan indirmiş. “Eve gidince havuzu bir arayayım.” demiş.

Eve gitmişler. Balığı havuzdan çıkarmışlar Balığın karnını bir güzel yarmışlar. Kız meğer balığın karnında doğum yapmış. Fatma ile bebek oturmuşlar balığın karnında. Fatma’yı balığın karnından almışlar.

Bey oğlu üvey kıza çok öfkelenmiş. Ona demiş ki “Kırk satır mı istersin kırk katır mı?” Üvey kız da “Kırk satırı nedeyim? Kırk katıra bineyim, anamın babamın evine, köyüne gideyim.” demiş. Bey oğlu katırların kuyruğuna teneke bağlamış. Üvey kızı bindirmiş katırlara. Üvey kız tıngır mıngır anasının evine gitmiş. Bundan sonra Bey oğlu ve Fatma mutlu bir şekilde yaşamışlar.

Bu masal 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda İhsaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Mehmet Yılmaz tarafından derlenmiştir.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
17 Ağustos 2021 21:37
5 Aralık 2021 07:20
11 Aralık 2021 07:21
9 Ekim 2021 01:00
24 Eylül 2023 15:55
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.