Dolar 32,4781
Euro 34,9319
Altın 2.435,57
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

Afyon Çocuk Oyunları

Afyon Çocuk Oyunları

Kurumsal Web Tasarım

Topaç Çevirme

Bölgede en çok oynanan oyunlardan birisi topaç çevirmedir. Öncelikle topaç ipliğe iyice dolanır. Daha sonra ip sıkıca çekilip yere fırlatılır. Bu oyunda topacı en çok çeviren oyunu kazanır. Bazen oyun başlamadan önce iddiaya girildiği olur. Oyunu kazanana o iddiaya girdiği şeyi alır. Oyunu kaybedene ceza verilir.

Misket (Bilye-Cincibir)

En az iki kişiyle oynanır. On beş tane bilye yan yana dizilir. Oyuncular sırasıyla bilyeleri vurmaya çalışır. Herkes vurduğu bilyeyi alır. En çok bilyeyi vuran kazanır ve oyun birincisi olur.

Üç Taş

İki kişilik bir oyundur. Bir zamanlar bu oyunu yaşlılar da oynarmış. Üç taşla oynanır. Her tarafa basitçe çizilebilen bir şekil üzerinde oynanır. Oyuncular taşları istedikleri bir noktaya koyarlar. Amaç kendi taşlarının üçünü de bir araya getirerek oyunu kazanmaktır. Bu oyunda diğerleriyle karışmaması için taşlar farklı renklerde olmalıdır. Bu oyuna “Dede oyunu” da denir.

Bezirgânbaşı

Oyuncular içinde iki lider seçilir. Liderler bir kenara çekilerek kendilerine birer isim alırlar. Ancak diğer oyuncular lider olan arkadaşlarının aldıkları isimleri bilmeyeceklerdir. Diyelim ki, liderlerden birisi “ayva”, diğeri “nar” adını almış olsun. Ayva ile nar karşılıklı olarak el ele tutuşurlar ve kollarını kaldırarak bir köprü oluştururlar. Diğer oyuncular bu dizilişi bozmadan aşağıdaki tekerlemeyi söyleyerek köprü altından geçerler:
Aç kapıyı bezirgânbaşı, bezirgânbaşı
Kapı hakkı ne verirsin ne verirsin?
Arkamdaki yadigâr olsun yadigâr olsun!

Tekerlemede yer alan “Kapı hakkı ne verirsin?” sorusu liderler tarafından sorulur. Kapı dibindeki iki oyuncu tarafından açılır. Onlara dizinin en arkasındaki yer alan oyuncu yadigâr edilmiştir. Bunun için en arkada yer alan oyuncu köprü altında geçerken köprü indirilir ve kendisi halkaya alınır. Böylece oyun biter.

Yasin Şen – Afyon Haberler
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
13 Temmuz 2021 19:52
29 Kasım 2021 01:13
10 Aralık 2021 10:07
3 Aralık 2021 03:31
22 Eylül 2021 22:30
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.