Dolar 32,3361
Euro 35,1901
Altın 2.247,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 9°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 7°C
Cum 7°C
Cts 10°C

Yavuz Han Yazdı: Gayretullah

Yavuz Han Yazdı: Gayretullah

Kurumsal Web Tasarım

Allah’ın hak dinini koruma sıfatı, Allah’ın gayreti, hakkı koruma sıfatı anlamına gelir.

              Aklı başında insanlar gayretullaha dokunmaktan korkarlar. Gayretullaha zıt yapılan işler kısa sürede dönmezse uzun dönemde illaki döner. Bu dünyada da karşılığı olur öte tarafta da.

              Hakkı koruma konusunda Allah sadece kendi hakkını korumakla kalmıyor, mazlumun, garibin, kimsesizin hakkını da koruyor. Yarattığını başı boş bırakmıyor. Çaresizlerin çaresi olma kudretini nasıl da güzel gösteriyor.

             Yapılan yanlışların, hatalı işlerin zerre kadar da olsa karşılığını göreceğimizi söyleyen rabbimiz bunun sadece hata ile kalması halinde affetmeyi de lütfediyor. Hatalar insan için, tövbe insan için, af dileme insan için. Kabul etmek için adeta fırsatlar yaratıyor kullarına. Bazı geceler diyor, bazı mekanlar diyor, bazı kulları diyor vesile edip hatasını fark eden ve nasuh tövbe ile bunu ikrar eden kullarını affediyor.

             İnsandır hata eder. Ettiği hatanın insani sınırlarda kalması çok önemli. Hata ederken bile bir had söz konusu yani. Yani birisine zarar vermek herkesin başına gelebilir ama bunu ezerek, zulmederek yapmak gayretullaha dokunur. Hırsızlık yapmak kötü ama yetimin, gurebanın malını çalmak gayretullaha dokunur. Biriyle döğüşmek var da engelli eli kolu olmayanı dövmek gayretullaha dokunur. İşte böyle haddi zorlamak olsa gerek.

             Hırsızlık etmek var, bulursun adamı verirsin malını istersin helalliği. Mümkündür başa her şey gelebilir. Ama vakıf malını suiistimal etti isen kimi bulup da kiminle helalleşebilirsin ki! İnsani yanını zorlayan hataya düşmemek de bir gayret ister işte.

             Hakkını arayamayan hayvana eziyet, herkese faydası olan ormana zarar vermek, toprağın düzenini bozup milletin rızkını engellemek; ister gizli ister açık şekilde yapılsın gayretullaha dokunmaz olur mu!

             Hataların büyümemesi, yanlışların kocaman olup da zarar verdiklerinin sayısı artmasın istenirse tavsiye edilecek orta yoldur. Uçlarda yaşamamak, sakin olmak, sükûneti muhafaza etmektir. Aklına her geleni yapmamak, yaratılan her şeyi sahibinin hürmetine sevmek, saygı göstermektir.

             Hırslarına dur diyebilmek, tedbirli olmak, başkalarının gönlünü kırmamayı esas bilmek ile ancak bu çare olacaktır.

             Suhuletle, sükûnetle, sabırla, muhabbetle yapılan iş hayır ile bitecektir…

Dr. Yavuz Han – Afyon Haber
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
30 Temmuz 2021 22:14
16 Ağustos 2021 23:08
29 Ağustos 2021 01:37
5 Ocak 2022 20:19
YORUMLAR

  1. Ümran Dağaşan Özlük dedi ki:

    Yazdıklarınız okuyucunun kalbine ve beynine bereket saçan kırk ikindi yağmuru gibi yağıyor .Ağır dolu gibi düştüğü yerde iz bırakırken yaralayıp zarar vermiyor ,tam tersine uyarıyor ve öğretiyor.Kaleminize sağlık . .