Dolar 32,3347
Euro 35,1658
Altın 2.244,39
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 9°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 7°C
Cum 7°C
Cts 10°C

Dr. Yavuz Han ”Bereket”

Dr. Yavuz HanBereket

Kurumsal Web Tasarım

Bereket mi kar mı? İkisi aynı şey mi?  Elde ettiğin her dünyalık kar mıdır? Her kazandığın bereket malını mı artırır?

            Bereket sadece vaaz kürsülerinin süslü kelimesidir de hayatta yeri yok mudur?

           Ömrün bereketli olsun diye dua ettiğimiz zaman karın artsın malın çoğalsın emlakin değerlensin, şirketin finansal bilançosu düzelsin, çeklerin karşılık bulsun, müşterin artsın demek istenmiş olur mu?

           Bir de karına bereket lafı var halbuki. Yani karın karlansın, kazancın arttıkça artsın demek isteniyor olabilir mi? Kelime tekrarından gayrı bir mana ifade etse gerek.

           Modern zamanların selleri gibi her tarafı yıkıp döken felaketlerin parçası olarak içi boşalmış gönülleri ancak içi boşalmış kelimelerle ifade eder olduk.

           Aslında az kazanılsa da çok kazanılmış gibi hissetmek ve hatta öyle de yaşamak mümkündü. Keramet gibi bir şey. Bir oturuşta bir kişinin yediği et ile 1 ay ev sofrasını şenlendiren anneler evliya idi görünen. Kenarda köşede 3-5 biriktirip de zor günde beyin sıkıntısına para bulmuş gibi ortaya çıkartacak bir tasarruf, bir ince bilezik de yapılıverirdi o Pazar parasından kalan ile. Bereket ile izahı kolay da şaşılacak bir finansal analiz bu.

          Bir haftalık tatil kaçamağında 2 kişilik tatil parasına aldığı asgari ücretten biriktirip de 1 yılda evin beyaz eşyalarını tasarruf eden babalar olsa olsa sihirbaz olurlardı. Hatta bu babalar o kadar becerikli idi ki oğlanın düğününe kızın çeyizine de bir kenara bir şey koymayı ihmal etmezlerdi. Mali hesapla olacak iş değil de bu bereket kelimesinde bir işler var galiba.

           Bu hesap kitapla olan bir şeyden daha çok tarz meselesi. Daha doğrusu istikamet meselesi. Başkasının kazancında gözü olmadan, hakkettiğini alma çabasına helal kazanç deniyor ya, hah işte onun hammaddesi de bereket oluyor. Kar etmek için ise çalışman, çok çalışman, kazanmak için daha çok çalışman, başkasından çok uyanık olman, o kazanmadan senin kazanman, o yapamadan senin yapman, ilk senin düşünerek ortaya koyman gerekir.

          Bazen 100 lira 1000 liradan nasıl daha değerli olabilir dersen cevabı berekette. Çok para ile 1000 liraya alabileceğin bir malzemeyi hatır gönül ile belki de zararına vererek de olsa 100 liraya alabilirsin. Hem de sana Güleryüz ve saygı ile verir o malzemeyi. Sana karsız verdiği için de kendisi de çok mutlu olur.

         Bazen aldığın arsanın hiçbir gerekçesi yokken 100 kat değerlenmesidir bereket. Kar etmek için uyanık imarcının hemen yanında bile olsa sen değer elde edersin de o edemeyebilir. O uyanığın arsası değer yapıp da seninki o kadar yapamazsa onunki yine bereket olmayabilir. O kar olur.

            Kaybeden kazanmış olur zaman zaman. Kazanan da kaybetmiştir farkında olmadan. Bir başkasını güldürerek elde edilen ağlatarak elde edilenden karlı olmayabilir ama illaki bereketlidir. Karşılığı bu dünyada da karşına çıkar. Öte tarafta mutlaka çıkar. Ölümcül kazada kolu kırılan evladının şansı dediğin şey belki de o gülümsettiğin simanın bereketidir nerden belli!

            Et yesen de yumurta yesen de protein alırsın. Hangisi lezzetli olsa da karnın doydu ise fazlasını yiyemezsin. Doymanın verdiği hazzın en güzeli birlikte olan, zararsız olan, helal olan, temiz olandır. Bunun da çimentosu bereketin güzelliğidir.

            Bereket; kar hırsı gözünü bürümüşlere çok uğramaz. Gözü doygun olan gönlü genişlerin de evinden hiç ayrılmayan misafir gibidir. Hırs insanı hırsız eder. Kanaat insanı huzurlu eder. İnsanın aradığı da eni konu huzur değil mi?

            Zerre kadar iyiliğin de kötülüğün de karşılığı olacak. Unutmamak lazım.

            Yolu temiz seçmek lazım. Yolu kirletmemek lazım. Temiz yolda giderken de trafik kurallarına riayet etmek lazım. Yol da yolcu da birbirine mütenasip olması lazım.

            Eğri cetvelle doğru çizgi çizilemez. Uyanıklık ile yapılacak işlerin neticesinde kare çizeyim derken yamuk yapılır da içine kimseler sığmaz.

            Berekette hayır vardır. Hayırlı işler bereketlidir. Bereketi niyete alanın akıbeti de bereketli olur.

Yavuz Han
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
18 Aralık 2021 01:30
29 Ağustos 2021 01:37
23 Eylül 2021 16:02
30 Temmuz 2021 22:14
YORUMLAR

  1. Enver Şahin dedi ki:

    Kaleminize sağlık hocam.