Dolar 32,3363
Euro 35,1170
Altın 2.239,10
BİST 8.734,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 9°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 6°C
Cum 7°C
Cts 11°C

Fatih Rüştü Pınar ”Bilgisayarın Tarihçesi”

Fatih Rüştü Pınar ”Bilgisayarın Tarihçesi” Bilgisayar kavramının tarihçesi, insanoğlunun hesap yapmak amacıyla icat ettiği makinelerle başlamaktadır. Bunun sebebi, gün geçtikçe artan “hesap yapma” gereksinimini, elle ya da zihinsel yöntemlerle karşılayamamaları olabilir. Hesap yapma işlemini hızlandırmak için, otomatik bir mekanizmanın kullanılabileceği fikri M.Ö. 2400 yıllarında kadar dayanmaktadır. Bu yıllarda ilk kez Çinlilerin kullandığı kabul edilen Abaküs, bu anlamda ilk mekanik hesaplayıcı, dolayısıyla da bilgisayarın atası olarak görülebilir. Babilliler’in buluşu olan Abaküs’te amaç 4 ana matematiksel işlem olan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapmaktır.

Kurumsal Web Tasarım
Abaküs

Bilgisayarı bulan kişi ise İngiliz matematikçi Charles Babbage’dır. Charles Babbage fark makinesi olarak ilk bilgisayar prototipini üretti ve çalıştırmayı başardı.

Charles Babbage

Bilgisayar İlk Olarak Ne Zaman, Nasıl İcat Edilmiştir?

İlk Bilgisayarların abaküs olduğu söylenmektedir. Fakat günümüzde ise ilk  bilgisayarlar Charies Babbage tarafından üretilmiş olunan bilgisayardır. Charles Babbage tarafından ilk olarak 1833 yılında bir bilgisayar tasarlandı. Charles Babbage üretmiş olduğu bu prototipi 1870 yılına kadar geliştirdi. Charles Babbage sayıları ekleyip çıkaran ve işlem yapan bir fark makinesi üretti. Üretmiş olduğu bu makineyi basitleştirmek yerine daha fazla geliştirmek amacı ile bilgisayarı üretti. Üretmiş olduğu bu bilgisayar toplama ve çıkarma gibi basit işlemleri yapan bir bilgisayardı. Bu şekilde bilgisayarlar gelişerek günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır.

Fark Makinesi

Günümüzdeki bilgisayarların ilk üretimine baktığımızda ise ilk dijital bilgisayarlar 1945 senesinde üretildi. İlk bilgisayar ENIAC olarak tasarlanmış dijital bir bilgisayardır. ENIAC adı verilen bu bilgisayar devasa büyüklüğe sahip insan boyunu geçen bir bilgisayardı. Top atışlarının hesaplanmasında ENIAC adlı bilgisayar kullanılıyordu. Yaklaşık olarak üretilen ENIAC adlı bilgisayarın 30 ton olarak üretildiği bilinmektedir. Üretilmiş olan bu ilk bilgisayarın maliyeti ise 500 bin Amerikan doları olarak kayıtlara geçti. ENIAC bilgisayarı elektromanyetik olarak üretilen makinelerden daha hızlı ve daha güçlü bir bilgisayar idi. Daha sonra 1965 yılında modern bilgisayarlar üretilmeye başlandı.

ENIAC

Modern bilgisayarlar üretilmeye başlayınca ENIAC gibi üretilen bilgisayarların sonuna gelinmiş oldu. Artık modern bilgisayarlar daha küçük boyutlarda ve herkesin sahip olabileceği gibi ucuz maliyetler ile birlikte üretildi. İtalyan teknoloji firması Dünya genelinde bir devri açarak ilk kişisel bilgisayarları satışa sunmuş oldu. Satışa sunulduktan sonra bilgisayarlar dünya genelinde hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Kişisel olarak üretilen ilk bilgisayar yaklaşık olarak 3.200 dolar değerinde idi. Daha sonra NASA’da bu satılan bilgisayarları satın alarak uzay çalışmaları için kullanmaya başladı. Bu şekilde bilgisayarların kullanım alanı yaygınlaştı ve gelişti.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

  1. Süleyman dedi ki:

    Tebrik ederim Devamını bekliyorum