Dolar 32,5434
Euro 34,9349
Altın 2.426,74
BİST 9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

Dr. Yasin Şen: Düşünce

Dr. Yasin Şen: Düşünce

Kurumsal Web Tasarım

Bir insanın taşıyabileceği en ağır yük düşünceleridir. Düşünce maddeye bürünen her şeyden daha ağır ve hayata daha hâkimdir. Görünen her şey, bütün mevcudat bir tasavvurun, bir düşüncenin emrinde gelişir. Yaratıcı güç düşüncedir. Şeylerin ve olayların maddeye bürünmeden önce en son uğradığı mânevî durak düşünce âlemidir. Bu sebeple görünen âlemin içerisinde görünmeyen fakat hissedilebilen, duyulan, derin ve katman katman olan bir düşünce âlemi vardır. Yaratılış orada gerçekleşmekte, bu müthiş tasavvurda payımıza düşen her nasip orada varlığa bürünmeye başlamaktadır. Düşünce her şeydir, demek onun varlığı içeride ve dışarıda kuşattığını söylemek demektir. Bir şey olmuş ve gerçekleşmişse önce onunla ilgili düşünceler gerçekleşmiş ve bitmiş demektir. Bu sebepten düşüncelerin terbiyesine, duyguların ve niyetlerin güzelleşmesine yönelen her kültür insanın eğitimini can damarından kavramış demektir. Böylece geleceği istediğimiz gibi inşa etmek gibi bir imkân da bizlere sunulmuş olur. Bunun için düşüncenin bu varlığı yoğuran, olaylara şekil veren oldukça derin ve mahiyeti meçhul bir âlemin son merhalesi olduğunu söylemek gerekir. Düşünce üzerinde durulması ve derinleşilmesi gereken ciddi bir meseledir bu yüzden. Her türlü iletişim aracı ve sosyal imkânla düşünceleri değiştirip şekillendirmede çağ atlayan bir dönemden geçmedeyiz. Ayrıca insanın düşüncelerinin pek de önemsenmediği, kişilerin toplum mühendislerinin deney tahtası olduğu, psikolojilerin alt üst edildiği ve eğitim sistemlerinin insanın inkişaf etmesinin önüne geçmek üzere kurgulandığı bir dönemin tam içindeyiz. Eğitimin ve sosyal medyanın tek ve en büyük hedefi düşünmeyen bir insan modelidir. Dolayısıyla düşüncenin önemsenmediği böyle bir zamanda onun insan ve toplum için her şey demek olduğu da anlatılamıyor, anlaşılamıyor. Nesiller her geçen gün kurban ediliyor. Bugün genç beyinlerin içi “saçmalık” kavramını çok aşan tehlikeli içeriklerle dolduruluyor. İnternet oyunları simülasyon ortamında öldürerek var olmaya çalışan, düşünceyi ötelemiş, hiç-bir vazifeyi gönülden, severek ve yaratıcı bir biçimde yerine getirmek istemeyen bir nesille, öğretmenle ve öğrenciyle bizi baş başa bırakıyor.

Ülkelerin geleceği kolay mahvedilmiyor. Önce düşünen insan neslini tükettik. Bir kere tüketim başlayınca doğayı, kelimeleri, kültürü, sevgiyi, saygıyı, aileyi, eğitimi, insanı, şiiri, sanatı, edebiyatı, vakitleri, fabrikasyon mahsulü her şeyi acımasızca tüketmeye başladık. Moğol istilasına rahmet okutan bir hâl ile daima tüketmedeyiz bugün. İstenen buydu. Düşünmeyen ve daima tüketen bir varlık idi. Modern çağda insanın tanımı budur. Buraya düşünceden yola çıkarak geldik. Çünkü düşünce her şeydir. İyi düşünmek ise bütün büyük kültürlerde ve eğitimlerde insandan istenen ve beklenendir. Öyleyse yeniden düşünceden başlayacağız. Peki, neyi düşünecek bu insan? Bunun cevabı üzerinde de siz düşünün efendim.

Dr. Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
10 Aralık 2021 19:39
8 Aralık 2021 09:14
1 Ocak 2022 20:05
10 Aralık 2021 19:51
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.