Dolar 32,5139
Euro 34,9187
Altın 2.436,58
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 19°C

Pendnameler

Pendnameler

Kurumsal Web Tasarım

Şarkın en önemli yanlarından birisi nasihat kültürüne sahip olmasıdır. Geçmiş ve gelecek arasındaki sağlam irfan köprülerinden biri olan bu kültür, mâzînin birikimlerini tecrübesiz ve genç dimağlara aktarma görevini üstleniyordu. Tecrübe doğuda o kadar önemli bir şeydi ki, onlardan damıtılan nasihatler, gerektiğinde pek çok insanın hayatına ve zamanına mâl olması muhtemel tehlikelerden yeni nesilleri koruyor, bir irfan rehberi ve mektebi olma vazifesini icra ediyordu. Bu yüzden tarih boyunca nasihatler her insanın dikkatini çekmeyi başarmış, zenginlikleriyle insanları beslemişlerdir.

Şekilsiz, törensiz bir mektep haline gelmiş olan nasihat kültürünün edebiyata yansımaması düşünülemezdi. Bu sebeple Feridüddin Attar’ın Pendnâmesi kültürümüzde büyük bir yankı uyandırmış, birçok defa çevirisi yapılmış, benzerleri ortaya konmuştur. Konuyla alâkalı olarak Yunus Emre’nin Risâletü’n-Nushiyyesi, Nabî’nin Hayriyyesi, Sünbülzâde Vehbî’nin Lütfiyyesi, Güvâhî’nin Pendnâmesi burada zikredilebilir.

Şarkın büyük bilgesi Attar’ın eseri hâlâ değerinden bir şey kaybetmeden yaşıyor. İşte bu kıymetli eserden bir demet nasihat:

-Çok konuşanların göğüsleri içinde kalpleri hastadır.
-Ey aziz: Esenliği arıyorsan onu dört şeyde bulabilirsin; Emniyette olmak, aile saadeti, sonra vücut sağlığı ile feragattir.
-Kötü nefsini doyuran kimseler, onu günah işlemekte kahraman yaparlar.
-Ey oğul kalk uyan ki yarın çok uyuyacaksın.
-Nefsi kulluk ödevine çağırırsan tembellik eder. Fakat günah işlemeğe gelince çevikleşir. En iyisi bu yaramazı zindana atmak, her ne derse tersini yapmaktır.
  -Ey delikanlı alçak gönüllüğü âdet edinirsen bütün cihan seni sever.
-Halini iki kişiden gizleme, uzman hekimden, gerçek dosttan.
-Şehvetin elinde esir olan zavallıyı hür bile olsa köle farzet.
-Sana dünyada ömür zevki lazımsa daima öfke ve sertlikten sakın.
-Acı günlerinde dert ortağı olanı sevinç gününde de mutlaka ara.
-Bu cihan neye benzer söyleyeyim mi? İnsanın rüyada gördüğü şeylere.
-Nimet zamanında şükür, belâ vaktinde sabır gönül aynasına parlaklık verir.
-Allah’tan mevki ve şerefinin artmasını istiyorsan gece gündüz duadan ayrılma.

Kaynak: Feridüddin-i Attar, Pendname Öğüt Kitabı, Çeviren: M. Nuri Gencosman, MEB, Üçüncü Basılış, Ankara 1963.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
7 Kasım 2023 19:55
20 Aralık 2021 02:00
19 Mart 2023 23:10
13 Eylül 2021 15:38
28 Aralık 2021 01:58
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.