Dolar 32,5949
Euro 34,8066
Altın 2.495,63
BİST 9.458,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 25°C

Lokman Özkul Yazdı: Korsana Hayır

Korsan yayınlar her yerde çoğaldı. Ben bu yazımda yazar olduğumuzdan dolayı korsan kitap üzerinde durmak istiyorum. Korsan kitap her şeyden önce yazara, yayınevine, okuyucuya ve tüm emeği geçenlere saygısızlıktır. Bir kitap üzerinde o kadar kimsenin hakkı emeği var. Yazar aylarını yıllarını veriyor bir eser ortaya koymak için. Onun dizgisi editöryal incelemesi, mizanpajı ve birçok aşamadan sonra, telif hakkı bulunan yayıncı tarafından usulüne uygun bastırılması ve bandrollü bir şekilde okuyucuya ulaştırılması hemen aklıma gelen aşamalar. Korsan yayıncı tüm bu emekleri yok sayıp, telif ücreti ödemeden yazarın hakkını vermeden, devlete vergisini ödemeden çok kötü bir basımla da, düşük fiyata, alıcının da gözünü boyayarak kitapları veya diğer eserleri haksız bir şekilde diğer okuyuculara ulaştırıyor. Kimisi korsan olduğunu bilmiyor, bilenler de ucuz diye maalesef alıyor ve o kadar kişinin hakkı hiç ediliyor. Korsan kitap satmak ve almak Türk Ceza Kanununa göre de suçtur. Bu suça kimse ortak olmasın veya destek vermesin. Her şeyden önce vicdanlarına bunun hesabını veremezler. İslam dininde kul hakkı en önemli suçlardan biridir. Allah’ın affetmediği iki büyük günahtan biri kul hakkıdır. Diğeri de Allah’a şirk koşmaktır. Kul affetmediği sürece kul hakkını Allah affetmez. Önce kuldan helallik dilemek gerekiyor, helal ederse ne ala helal etmezse kulumun affetmediği kendi hakkını, ben de affetmem diyor bir nevi.

Kurumsal Web Tasarım

Haksız kazanç için, üç beş kuruş.. daha fazla kazanmak için meşru olmayan yollara girilmemelidir. Sadece kitapta değil telif hakkı bulunan bütün eserlerde, satışı yapılan bütün malzemelerde aynı titizlik gösterilmelidir. Lisanslı ürünlere korsan baskı yapıp satmak da aynı şekilde suçtur ve kul hakkıdır. Kimsenin vebaline girmeyelim, helal meşru yolardan kazancımızı sağlayalım ve helal meşru yollardan kazanç sağlayanlardan alışverişlerimizi yapalım. Sorumlu bir vatandaş olarak hem devletimiz kazansın vergi yoluyla, hem eser ve malzeme üzerinde hak sahibi olanlar. Üçüncü dördüncü şahısları haksız kazanç noktasında desteklemeyelim.

Emeğe saygı hepimizin ortak görevidir.
Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar
lokmanozkul@gmail.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.