Dolar 32,5533
Euro 34,9624
Altın 2.450,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 19°C

Kuşlar

Kuşlar

Kurumsal Web Tasarım

Küçük yaşlardan itibaren kuşlarla hemhal yaşayabilmiştim. Serçe, güvercin, karatavuk, alarga (alakarga), ördek, kaz, hindi (findi derdik), kırlangıç ve çulluk (uçuluk derdik) gibi kuşlar hayatın hemen her tarafında kendilerine ait bir yerde dururdu.

Meselâ kırlangıçlar sonbaharı ve kışı haber verirdi. Mevsim güze adım atar atmaz onlar göç hazırlıkları başlardı. Gökyüzünü kırlangıç sesleri doldururdu. Çulluk ve çillik, en çok kışın hatırladığımız kuşlardandı. Çünkü cüsseleri diğer kuşlara nazaran daha büyüktü. Hele çulluklar bir tavuk kadar büyük olabilirdi. Onlar da kışın avlanmak için insanlara birer fırsat olurdu. Onların kış mevsimi haricinde avlanması halk arasında hiç hoş karşılanmazdı. Çünkü bahar ve yaz ayları kuşların üreme zamanı olarak düşünülürdü. Bu yüzden onların avlanması Hak katında büyük bir mesuliyeti de beraberinde getirirdi.

Müşterek bir hayatın küçücük sâkinlerine ikram edilmiş o ekmek kırıntıları, mısır taneleri onlar tarafından fark edilince pencere önleri, bu sefer kuşların akın yeri olur. Bir hareketliliktir yürür gider orada. Ürkek ve tedirgin bakışlarıyla sağı solu kolaçan ederler; eğer bir canlılık emaresi yoksa etrafta, o kırıntıları yemeye bakarlar. Böylece insanî hislerin yaşatılmasında kuşlar da bir vesile oluşturur.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.