Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Az Bulutlu
Afyon
17°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Emre Çelik Yazdı ”Hayatın Farkında Olmak”

Bilir misiniz, insan beyninin çok garip, hatta muhteşem olarak tanımlayabileceğimiz özellikleri vardır. Bunlardan biri de yaşantımız için sıradan olana karşı duyarsızlaşmasıdır. Örneğin yepyeni bir otomobil aldığınızda duyduğunuz heyecanı bir süre sonra hissetmezsiniz. Ya da bir kıyafeti satın aldığınızda… “Onyomani “ adı verilen alışveriş bağımlılığının temelinde de beynin bu özelliği etkilidir. Bir nevi uyuşturucu etkisi yapar, satın alma ihtiyacı içimizdeki heyecanı arttırır ancak sahip olma dürtümüz, istediğimiz şeyi elde ettiğimizde söner. Bu bir nevi savunma mekanizması gibidir. Ancak her zaman olumlu etki yaratacağı söylenemez.

Kurumsal Web Tasarım

Örneğin başka insanların parfüm kokusunu çok net aldığımız halde, kendi üzerimize aynı kokuyu sürdüğümüzde bir süre sonra koku bizim için sıradanlaşır. Beynimiz o kokuyu bizim için önemsiz olarak algılar ve enerji tasarrufu yapmak için bu gereksiz ayrıntıyı göz ardı eder. İlgimizi çeken şeyleri anında fark ederken, sıradan şeylerin farkında olmamamız gibi. Kıyafetimizdeki leke, arabamızdaki toz, duvardaki çatlak…

Bütün bunlar hayatımız için küçük detaylar aslında. Olmasa da olan, olsa da bize çok fazla yarar ya da zarar sağlamayan detaylar. Ancak öyle şeyler var ki, işte onlar hayatımızı şekillendirmemizde önemli. Beynimizin bu detayları sıradanlaştırmaması lazım.

Eğitim bunlardan birisi ve belki de en önemlisi. Burada eğitimle kastettiğim şey okul sıralarında oturmak değil. Hayatın kendisi. Hayat bu kadar değişken ve gelişime açıkken bizlerin yıllar önce öğrendiğimiz bazı klişelerle hayata tutunmaya çalışmamız çok da sağlıklı olmaz. Bu nedenle heyecanımızı her an canlı tutacak ayrıntıları yaşam felsefemiz haline getirmeli ve ölene dek onları canlı tutmalıyız. Aksi takdirde sıradanlığımızın içinde boğulur ve her geçenin parfüm kokusunu keşfetmekle ömrümüz tükenir.

Emre Çelik
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

  1. Süleyman Çiçek dedi ki:

    Tebrik ediyorum Emre Hocam Kalemine Sağlık

  2. Mustafa ÖZÇAKMAK dedi ki:

    Hocam, Rabbim ilminizi artırsın,çok güzel yazmışsınız.