Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 20°C

Afyon Masalları ”Tilki ile Leylek”

Afyon Masalları ”Tilki ile Leylek” Bir varmış bir yokmuş. Develer tellal iken pireler berber iken. Ben ninemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken. Ninem düştü beşikten. Anam bağırdı eşikten…

Kurumsal Web Tasarım

Leylek ile tilki bir gün arkadaş olmuşlar. Kurnaz tilki leyleği evine davet etmiş ve “Hadi bakalım! Bugün bende misafirsin.” demiş. Çorbayı pişirmiş, büyük bir tepsiye dökmüş. Leylek evine gelince tepsiyi önüne koymuş ve “Haydi ye leylek kardeş.” demiş. Başlamışlar yemeğe. Leylek, gagasının uzunluğundan rahat edememiş. Uğraşmış uğraşmış, tepsi geniş olduğundan yiyememiş. Tilki kendi kendine ziyafet çekmiş ve çorbayı bitirivermiş. Leylek o gün aç kalmış. Bu sırada leylek de tilkiye bir oyun düşünmüş ve ona “Tilki kardeş. Yarın da sen bana davetlisin.” demiş.

Leylek eve dönünce hazırlığa başlamış. Eti güzelce kavurmuş. Sonra onu tilkinin yiyemeyeceği dar bir kaba koymuş. Ertesi gün tilkiye “Hadi bakalım tilki kardeş. Hazırlıkları yaptım. Gel de akşam yemeğini bizde yiyelim.” demiş. Tilki eve gelince leylek sofrayı hazırlamış. “Hadi buyur.” demiş. Tilki et kavurmasını yemek için ağzını uzatmış, fakat ağzı bir türlü dar kaptan içeri girmemiş. Bu arada etin kokusundan ağzı iyice sulanmış ve şapıdık şupuduk etmeye başlamış. Leylek onun bu hâlini görünce “Çekil bakalım. Sen doydun. Az da ben yiyeyim.” demiş. Leylek başlamış uzun gagasıyla kavurmaları yemeye. Leylek kavurmaları güzelce bitirmiş. Tilki de onu seyrediyormuş.

Kendisini çok akıllı zanneden tilki o zaman hatasını anlamış. Kendi kendine “Ben leyleğe karşı bir hata işledim.” demiş. Leylekle bundan sonra arkadaş olmuşlar ve birbirlerine bir daha böyle şeyler yapmamışlar.

Tilki leyleğin evinden tingil tingil gitmiş. Bu masal da burada bitmiş.

(Bu masal 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda Afyonkarahisar-İhsaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Selma Kılıçoğlu tarafından İzzet Öztürk’ten derlenmiştir. İhsaniye’nin Bozhöyük köyünde ikamet etmektedir.)

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
21 Aralık 2021 01:09
28 Aralık 2021 01:49
16 Temmuz 2021 20:49
7 Kasım 2023 19:59
14 Aralık 2021 22:56
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.