Dolar 32,3701
Euro 34,7315
Altın 2.394,15
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 19°C
Az Bulutlu
Afyon
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 11°C
Paz 15°C
Pts 20°C

Afyon Masalları: Ayşecik

Afyon Masalları: Ayşecik

Kurumsal Web Tasarım

Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde. Eski zamanlarda köyün birinde bir oduncu varmış. Bu oduncunun küçük bir kızı varmış. Adı Ayşecik’miş. Bir gün oduncunun karısı ölmüş. Oduncu, kızı çok küçük olduğu için evlenmeye karar vermiş. Ayşecik’e üvey bir anne getirmiş. Üvey anneden oduncunun bir tane kızı olmuş. Üvey annenin ismi Fatma imiş. Bu Fatma, üvey kızı Ayşecik’i hiç istemezmiş. Ondan kurtulmak istermiş.

Oduncu bir gün odun kesmek için dağa çıkmış. Üvey anne ve çocuklar evde kalmışlar. Üvey anne plan yapmaya başlamış “Acaba Ayşe’den nasıl kurtulurum?” diye.

Üvey anne çocukları alıp dağa odun kesmeye çıkmış. Ayşe bu durumdan şüphelenmiş ve çantasına küçük taşlardan doldurmuş. Gittiği yerlere o küçük taşları atarak gitmiş. Üvey annesi dağ tepe götürmüş onları. Sonra Ayşecik’e “Sen burada otur, biz baban var mı bakalım gelelim.” demiş. Ayşecik’i orada bırakmışlar. Annesi ve kardeşi gelmemiş. Karanlık çökmeye başlamış. Geceyi ormanda geçirmiş. Ayşecik, aydınlık olunca yola devam etmiş. Az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş. Bir tane kulübeye rastlamış. Kapıyı çalmış. İçeriden “Kim var orada?” diye bir ses gelmiş. “Ben Ayşecik’im. Bana yardım eder misiniz?” demiş. İçeriden “Buyur içeriye.” demişler.

Ayşecik içeriye girince evde kedi, köpek ve horoz olduğunu fark etmiş. Meğer orası bir cadının eviymiş. Elindeki ekmeği onlara paylaştırmış. Karanlık olmuş. Cadı kulübesine gelmiş ve kapıyı çalmış. Kedi, köpek ve horoz Ayşecik’in iyiliğini unutmamışlar. Cadıya, kedi şöyle demiş:

-Bir bohça elbise getirmeden kapıyı açmayız, demiş. Cadı elbiseyi getirmiş. Bu sefer köpek içeriden seslenmiş:

-Bir küp altın almadan seni içeriye almayız, demiş. Cadı onu da getirmiş ve evin kapısını çalmış. Tekrar kapıyı çalınca bu sefer horoz seslenmiş:

-Bir tane kır at getir. Yoksa seni içeriye almayız, demiş. Cadı gidip bir tane kır at getirmiş.

Gün ışıyıp da her yer aydınlanmaya başlayınca cadı ortadan kaybolmuş. Evdeki hayvanlar Ayşecik’i ata bindirmişler. Yanına bir küp altınla bohçayı da vermişler. Ayşecik bıraktığı taşları takip ederek eve varmış. Üvey annesi altınları ve atı görünce sevinmiş. Bu sefer de kendi kızını dağa götürmüş. “Git sen de Ayşecik gibi altın getir.” demiş. Onu da ormana bırakmış ve eve gelmiş. Kız da az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş. Sonunda o da cadının evine varmış. İçeride kedi, köpek ve horoz varmış. Kız hayvanları görünce onlara tekme atmış. Yanında ekmek varmış. “Bu ekmeği ben yiyeceğim. Size verip de aç mı kalacağım.” demiş. Gece olmuş, cadı gelmiş ve kapıyı çalmış. İçerideki hayvanlar kapıyı cadıya açmışlar ve “Gir” demişler. Cadı içeriye girince kızı görmüş ve onu yakalamış. Sonra bir güzel pişirmiş. Afiyetle yemiş. Aradan zaman geçince oduncu kızının eve dönmemesi üzerine adam üvey anneyi evden kovmuş. Bundan sonra Ayşecik ve babası mutlu mesut yaşamışlar.

(Bu masal 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda İhsaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Mehmet Yılmaz tarafından derlenmiştir.

Dr. Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
22 Eylül 2021 22:14
19 Temmuz 2021 19:23
7 Aralık 2021 00:33
1 Kasım 2021 18:38
6 Ekim 2021 02:16
15 Kasım 2021 22:59
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.