Dolar 32,3792
Euro 34,6838
Altın 2.401,46
BİST 10.043,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 12°C

Afyon Çocuk Oyunları – 2

Afyon Çocuk Oyunları – 2

Kurumsal Web Tasarım

Körebe

En az üç kişiyle oynanır. Bir kişinin gözü bağlanır. Gözü bağlı olarak diğer kişileri yakalamaya çalışır. Kimi yakalarsa onun gözleri bağlanır. Oyun böylece uzar gider. Bu oyun Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanında da zikredilmektedir. Tanpınar oyuna bir devam fikri etrafında bakar ve şöyle der:
Mümtaz, onların türküsünü dinledi:
Aç kapıyı bezirgânbaşı, bezirgânbaşı
Kapı hakkı ne verirsin? Ne verirsin?
Çocukların hepsi gürbüz ve güzeldi. Fakat, üstleri başları perişandı. Bir zamanlar Hekimoğlu Ali Paşa’nın konağı bulunan bir mahallede bu hayat döküntüsü evler, bu fakir kıyafet, bu türkü ona garip düşünceler veriyordu. Nuran, çocukluğunda bu oyunu muhakkak oynamıştı. Ondan evvel annesi, annesinin annesi de aynı türküyü söylemişler ve aynı oyunu oynamışlardı.
” Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, Tercüman 1001 Temel Eser, (Yer ve Tarih yok), s. 18.

Mendil Kapmaca 1

Ortada mendili tutacak biri seçilir. Sonra çocuklar “Aldım verdim, ben seni yedim” oyunuyla iki gruba ayrılır. Çizgilerden çıkış yapan çocuklar arasında mendili yakalayan, yakalayamayanı mendille ebelemeye çalışır.

Yedi Kiremit

Ortaya yedi kiremit konur. Çocuklar da iki gruba ayrılır. Bu kiremitleri gruplar topla devirmeye çalışır. İlk deviren grup topla vurma hakkı elde eder. Bu oyunu topla en çok kişi vuran grup kazanır.

Aşık

Bu oyun dört kişiyle oynanır. Koyunların bacak bölümünde bulunan aşık kemiğiyle oynanan bugünkü ve misket oyunu değerinde olan bir oyun çeşididir. Bu oyunda kazanan kişi kazandığı aşıkları renk renk boyar. İsterse diğer çocuklara satar.

Saklambaç

Saklambaç oyunu iki veya daha fazla çocukla oynanır. Evlerin bahçesinde veya sokakta oynanabilir. Önce sayışma yapılır ve ebe belirlenir. Ebe gözünü yumar ve yüze kadar sayar. Bütün arkadaşlarını bulmaya çalışır. Bulduklarını isimlerini söyleyerek sobeler ve oyun böylece biter.

İstop

En az dört veya beş kişiyle oynanır. Ebe olan kişi topu havaya atar ve oynayanlardan birinin ismini söyler. İsmi söylenen kişi topu alıncaya kadar arkadaşları kaçar ve topu alan oyuncu “İstop” der. Arkadaşları olduğu yerde durur. O kişi topu oyunculardan birine atar. Vurursa kazanır.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR