Dolar 32,4581
Euro 34,7712
Altın 2.427,94
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 21°C
Per 20°C
Cum 14°C
Cts 11°C

Köylere Dair

Köylere Dair

Kurumsal Web Tasarım

Köyler giderek boşalıyor. Köylülük sona eriyor. Gidenlerin bıraktığı, gelenlerin bulduğu köy birbirinden çok ayrı şeyler artık. Artık her şeyi hafızası ve gönlüyle icra eden köylüler çekiliyor hayatımızdan.

Sahi onlar bizim bugün kaydetmekte güçlük çektiğimiz onca şeyi bilebilen yaşlıların yurduydu, değil mi! Kaybolan şeylere hayıflanmakla bir şey değişmiyor.

Müthiş bir toplumsal dönüşüm hâlindeyiz. Bunun ucu bucağı hakkında yorum yapmak güç bir iş. Gelecekte daha doğru şeyler söylenebilecek. Ama şimdiden yapılması gereken, doğru olan şeyler var.

Bir zamanlar köyde kanıksadığımız, onca doğal şeyin arasında bize çok normal gelen değerleri, eşyayı, kelimeleri, insan hatıralarını, olayları kayda geçirebilmek…

Bunu Türkiye’deki binlerce köy için kapabildiğimiz takdirde nasıl büyük bir külliyatın ortaya çıkacağı herhalde malumdur. Maksat bu topraklarda en kıymetli imzamız olan değerlerin yeni nesillere kitap sayfalarında, satır aralarında bile olsa aktarılabilmesidir.

Her gün vefat edip giden ihtiyarlar arkalarındaki koca bir geçmişi ve kültürel malzeme ve bir yığın yaşanmışlık açısından dopdolu olduğuna emin olduğum bir ömrü de peşlerinden sürüklüyorlar. Ölümün önüne geçmek mümkün değil. Ama kültürel yok oluşun ve bu yok edici değişimin bir nebze olsun önüne geçmek mümkündür. Artık bu göçe dur demeliyiz.

Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
20 Aralık 2021 02:00
11 Mart 2023 23:03
26 Aralık 2021 17:07
3 Temmuz 2021 14:57
7 Temmuz 2021 19:12
18 Aralık 2021 16:21
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.