Dolar 32,3235
Euro 35,0702
Altın 2.307,96
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Az Bulutlu
Afyon
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Muğla’nın “En Kaliteli Zeytinyağı Ödülleri” sahiplerini buldu

Muğla’nın “En Kaliteli Zeytinyağı Ödülleri” sahiplerini buldu
2

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3. Zeytinyağı Kalite Ödül Töreninde belirlenen en iyi zeytinyağı üreticilerine ödülleri verildi. Kısa film gösterisi, müzik, halk oyunlarının olduğu tören renkli görüntülere sahne oldu.

Kurumsal Web Tasarım

MUĞLA (İGFA)- Muğla Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, ilçe kaymakamları, il ve ilçe protokolü, kurum amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen Muğla’da “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu” projesi kapsamında doğan ve bu yıl 3.’sü düzenlenen yarışma sonucunda Zeytinyağı Kalite Ödül Töreni gerçekleştirildi.

Bu yıl 132 yarışmacının katıldığı yarışmada yapılan duyusal ve kimyasal analiz değerlendirmeleri sonucunda en kaliteli yağlar Premium alarak altın, gümüş ve bronz kategorilerde ödüllendirildi. 

ZEYTİN, UMUDUN, BOLLUĞUN, BEREKETİN VE BARIŞIN SİMGESİ”

Muğla Valisi Orhan Tavlı, törende yaptığı konuşmada, Muğla tarımının kalkınmasında katkı sunacak önemli projelerden söz ederek başladı. Muğla’nın antik çağlardan günümüze kadar uzanan kadim bir geçmişe sahip olduğunu söyleyerek zeytin ağacının çok yönlü bir kültür bitkisi olarak yüzyıllardır varlığını sürdürdüğünü belirtti. Vali Orhan Tavlı, Anadolu mutfak kültürünün temeli zeytinyağının şifa kaynağı olduğuna dikkat çekti. Tavlı, “ Tarihin her döneminde pek çok medeniyet tarafından doğanın mucizesi olarak görülen zeytin, umudun, bolluğun, bereketin, refahın, mutluluğun ve barışın da simgesi olmuştur” dedi.Ayrıca Milas ilçesinde yetişen memecik çeşidi zeytinden elde edilen zeytinyağının Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alarak markalaşmada bölgenin tanıtımı açısından oldukça önemli bir adım olduğunu söyledi.

“BUGÜNE KADAR 100 MİSLİ FİDAN DİKTİK”

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir ise zeytinin ağaçların birincisi ve en kıymetlisi olduğunu, bu nedenle bölge olarak çok şanslı olduklarını söyledi. Kutsal kitaplarda bahsi geçen zeytinin Muğla için kutsal olduğuna değindi. Muğla’nın zeytin ve zeytinyağıyla Türkiye’de marka olduğuna dikkat çeken Demir, “İktidarımız döneminde Cumhuriyet döneminden bu yana olandan 100 misli daha fazla fidan dikildi. Bugün zeytin ağaçları algısı yapmaya çalışanların biz fidan dikerken bir tanesini sahada görmedik. Bazı kesimler insanları gereksiz telaşa sokuyorlar. Bölgemizde bir tane ağaç kesilmiyor buna herkes emin olsun. Biz ağaç kesmiyoruz fidan dikiyoruz. Bazı alanlardaki ağaçlar taşınıyor. Kimse zeytin üzerinden siyaset yapmasın” diye konuştu.

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da Muğla denince akla turizm kadar tarımın da geldiğini ifade etti. Başına zeytin tacı takarak zeytin ve zeytin üreticilerinin başlarının tacı olduğunu anlatan Gökcan, “Zeytin bolluk ve bereket demek. Son dönemde özellikle zeytin üzerinden yapılan muhalefeti doğru bulmuyorum. Zeytin üzerinden siyaseti doğru bulmuyorum. Bu topraklar bizim, zeytin de bizim kadim kültürümüzde var. Yarışmada dereceye giren üreticileri kutluyorum.” dedi.

“ZEYTİNYAĞI İYİ BİR İLAÇ”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ise AR-GE Üniversitesi olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Üniversitedeki hocalarımız zeytinin genetik ve molekül yapılarına kadar analiz edip bunu ortaya koyabiliyor. Yakın zamanda en iyi molekülleri içeren zeytinlerin önerisi yapılacak. Bugün ödül alan zeytinyağlarının laboratuvar analizleri de üniversitemizde yapıldı. İl Müdürlüğü ile ortak zeytincilik çalıştayı gerçekleştirdik. Biz sahadaki çiftçilerimizle de çalışmak istiyoruz. Zeytinyağı iyi bir ilaç.” diye konuştu.

“YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMDEN İKİNCİ SIRAYIZ”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın 150’yi aşan zeytinyağı markasıyla önemli bir değer olduğunu söyledi. Muğla’nın birçok ilçesinde zeytinciliğin yapıldığını belirten Saylak,” 17 milyondan fazla zeytin ağaç varlığımız var. Aynı zamanda 17 bin 472 zeytin ve zeytinyağı üreticimiz var. Yağlık zeytin üretiminde Aydın’dan ikinci sıradayız. Muğla, yaz aylarında orman yangını felaketiyle karşılaştı. Yaklaşık 55 bin hektar orman alanı yandı. Bunların yaklaşık 15 bin dekarını zeytin alanları oluşturuyor. Biz yangından zarar gören 61 kırsal mahallede yaraları sarmak için kapı kapı dolaşarak 100 milyonu aşkın para yardımında bulunduk.100 bin fidan dağıttık Bunun 50 bin kadarı zeytin fidanıydı. ” dedi.

Ayrıca Saylak zeytin konusunda yürütülen projeleri anlatarak “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu projesi 3.1 Milyon TL bütçeli ve 3 yıl süreli bir proje başlattık. Zeytinlerde Verimsizliğin Tespiti Ve Sorunların Giderilmesi Projesi ile zeytinciliğin yoğun olduğu 4 İlçemizde ( Milas, Bodrum, Yatağan ve Menteşe); Zeytinliklerdeki verimsizliği araştırıyor, üreticilere her türlü desteği veriyoruz. Bu proje kapsamında üç ilçede (Yatağan, Milas, Seydikemer) 4 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu. Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri İle Birlikte Doğacak Projesi ile kadınlarımıza eğitim veriyoruz.”

Konuşmaların ardından programda “Zeytinyağı Çalıştayı” sonuç raporunu Doç Dr. Mücahit Taha Özkan sundu. Ünlü gazeteci-yazar ve haber spikeri Mesut Yar’ın sunumuyla gerçekleştirilen ödül töreninde tüm katılımcılara teşekkür belgesi ve ödülleri verildi. 4 bronz madalya, 19 gümüş madalya, 43 altın madalya ve 4 yarışmacı ise Premium Ödülü almaya hak kazandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.