Dolar 32,3942
Euro 35,0195
Altın 2.325,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Kalça protezi operasyonu öncesi rehabilitasyonun önemi

KALÇA PROTEZİ OPERASYONUNUN BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN REHABİLİTASYONA OPERASYONDAN ÖNCE BAŞLANMASI GEREKTİĞİNİ VURGULAYAN UZMAN DR. BERRİN AKPINAR, BU ŞEKİLDE OPERASYON SONRASI HASTANIN DAHA HIZLI İYİLEŞECEĞİNİ DİLE GETİRDİ.

Kalça protezi operasyonu öncesi rehabilitasyonun önemi
2

Kalça protezi operasyonunun başarısını arttırmak için rehabilitasyon sürecine operasyondan önce başlanması gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Berrin Akpınar, bu yöntem sayesinde hastanın daha hızlı iyileşeceğini belirtti.

Kurumsal Web Tasarım

Kalça protezi ameliyatının, kalça ekleminin çeşitli nedenlerden dolayı hasar görmüş olduğu hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilmesini içeren bir ameliyat olduğunu belirten Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, kalça protezi operasyonunun başarısını arttırmak için rehabilitasyona operasyondan önce başlamanı gerektiğini ifade etti. Bu şekilde operasyon sonrası rehabilitasyonun kolaylaştığını, hastanın iyileşmesi ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık kazanmasının hızlandığını dile getiren Akpınar, “Bunun yanında ameliyat sonrası; öncelikle protezin yerinden çıkmasını engellemek, eklem hareket açıklığını artırmak, kalça kuşağı kaslarını güçlendirmek, iyileşmeyi hızlandırmak, olabildiğince hızlı bağımsız yürüyebilmeye başlamak ve bir an önce günlük yaşam aktiviteleri geri dönmek hedeflenir” dedi.

“Rehabilitasyona hemen başlanmalı”

Ameliyat sonrasında erken dönemde başlanan rehabilitasyonun iyileşmeyi hızlandırdığına vurgu yapan Akpınar, “Operasyon sonrası hastaneden taburcu olurken ameliyatı uygulayan doktor bir ev egzersiz programı hazırlamış olacaktır. Evde bu hareketler mutlaka düzenli olarak yapmalıdır. İki veya üç hafta sonra ise dikişlerinizin alınması için kontrole gittiğinizde doktorunuz size rehabilitasyon önerecektir. Çünkü ameliyat sonrası erken dönemde doğru şekilde yapılmayan egzersizler sebebiyle yeterli kalça eklem hareket açıklığı ve kas gücü sağlanamazsa ameliyatın üzerinden uzun zaman geçtikten sonra rehabilitasyonla da bunu başarmak mümkün olmayabilir” diye konuştu.

Rehabilitasyon öncesi yapılacaklar

Kalça protezi sonrasında hastaların rehabilitasyonunda önce kalça protezinin yerinden çıkmasını engellemek için bazı önemli hususlara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Akpınar, “6 hafta boyunca sırtüstü pozisyonda bacak arasına yastık ile yatma, sağlam taraf üzerine yatılacaksa yine araya yastık ile yatma, alçak sandalyeye oturmama, tuvalet yükselticisi kullanma, otururken bacakları birbirinden ayrı tutma, ameliyatlı ayağı diğer ayağa doğru içe çevirmeme, yere eğilmeme, yataktan kalkarken öne eğilmeden kalçayı öne kaydırarak kalkma gibi protezi koruyucu önlemleri anlatarak hasta eğitimiyle başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Robotik lazer tedavi

Rehabilitasyon sürecinde hastalara uygulanan egzersiz ve teknikler hakkında da bilgi veren Akpınar, “Kontrollü olarak normal eklem hareket açıklığını sağlamak, kas güçlendirmek için elektrik stimülasyon cihazlarını kullanmak haricinde fizyoterapistle beraber yapılacak germe egzersizleri, ağırlıklı egzersizler, elastik bantların direncine karşı yapılacak egzersizlerden yararlanıyoruz. Eğer istirahat ağrısı varsa TENS gibi ağrı kesici akımlarla ağrının azalmasına yardımcı oluyoruz. İyileşme ve güçlendirmeyi hızlandırmak amaçlı robotik lazer gibi yenileyici tedavilerden faydalanıyoruz. Koltuk değneği veya bastonla yürüyüş eğitimleri ile başladığımız rehabilitasyona merdiven eğitimleri ile devam ediyor ve haftasına göre denge egzersizleri ve desteksiz yürüme eğitimi ile de rehabilitasyonumuzu tamamlıyoruz” şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.