Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Az Bulutlu
Afyon
12°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Geleneksel kıyafetlerle süslenen bebekler

KÜTÜR VE TURİZME BAKANLIĞI BEZ BEBEK SANATÇISI ŞAZİYE İLGÜN, 8 YIL ÖNCE ‘ÇOCUKLARIN DAHA SAĞLIKLI OYUNCAKLARLA OYNAMASI’ AMACIYLA YÖRESEL KIYAFETLİ BEZ BEBEK YAPMAYA BAŞLADIĞINI SÖYLEDİ.

Geleneksel kıyafetlerle süslenen bebekler
2

Kütahya’da geleneksel kıyafetlerle süslenen bebekler büyük rağbet görüyor.

Kurumsal Web Tasarım

Kütür ve Turizm Bakanlığı bez bebek sanatçısı Şaziye İlgün, 8 yıl önce ’çocukların daha sağlıklı oyuncaklarla oynaması’ amacıyla yöresel kıyafetli bez bebek yapmaya başladığını söyledi. 62 yaşındaki Şaziye İlgün, “Bebeklerin üzerine el emeği göz nuru olan başta bindallı ve tefe başı gibi yöresel kadın kıyafetlerinin minyatürünü işliyoruz. Bilhassa bindallı modeli ilgi görüyor” diye konuştu.

Kütahya’nın Osmanlı şehri olduğunu dile getiren İlgün, “Kültür ve Turizm Bakanlığı geleneksel bez bebek sanatçısıyım. Eskişehirliyim, Kütahya’ya üniversite tahsilim için geldim o geliş, 42 yıldır buradayım. Dumlupınar Üniversitesi Seramik Bölümü mezunuyum. Her zaman geleneksel sanatlara büyük ilgim olmuştur. Çocukların daha sağlıklı oyuncaklarla oynamasını istediğim için bez bebek yapmaya başladım. Amacım başta çocuklara organik, zarar vermeyen oyuncaklar yapmaktı. Yaptığım oyuncaklar çevremde çok büyük ilgi gördü. Belediye Kadın İş Geliştirme Merkezi aracılığı ile destek aldım. Eşim Hikmet İlgün ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi El Sanatları öğretim görevlisi Lale Özder hocamın da desteği ile bez bebek yapmaya, ikinci memleketim olan Kütahya kıyafetleriyle başladım. Bez bebeklerime Kütahya’nın geleneksel kıyafetlerini giydirmeye ve bu şekilde geleneksel bebek yaparak, Kütahya’yı katıldığım ulusal ve uluslararası fuar ve festivallerde elimden geldiğince tanıtmaya başladım. Kütahya Osmanlı döneminde saray kıyafetlerini hazırladığı için çok ağır işlemeli kıyafetler bulunmaktadır, onun için şanslıydım. Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı olduktan sonra diğer illerinde önde gelen şahsiyetlerini ve geleneksel giysili bez bebeklerini yapmaya başladım. Bez bebeklerimden bazıları Kastamonu ve Gaziantep Müzesi’nde de bulunuyor. En büyük amacım, geleneksel bez bebeği gelecek nesillere aktarmak ve inşallah geleneksel bez bebeği gelecek kuşaklara aktararak devam etmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

İlgün, geleneksel kıyafetli bir bebeğin satış fiyatının 500 TL’den başladığını sözlerine ekledi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.