Dolar 32,3860
Euro 34,6043
Altın 2.385,71
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 11°C

Doğaya Dönüş

Doğada bizi kendimize çeken bir davet duyulur. Kaybolan bir âhengin içimizde yeniden kurulduğu yer sessiz ve sakin bir tabiat köşesidir. Esasında hep var olan bu âhenk doğada bize yeniden hatırlatılır. Duygu ve düşünce dünyamızı perişan eden ve dikkatimizi dağıtan şeylerden bir süreliğine kurtulup içimizdeki huzuru yeniden yaşadığımız müstesna bir zaman dilimidir tabiatta yaşadığımız anlar. Bu, bir bakıma her şeyi başladığı yere geri döndürmek gibi bir hâldir. Aslında her şey yine olduğu yerdedir fakat biz mânen bir dinginliğe erişiriz. Hayatın çıkar odaklı işleyişi, doğanın karşılıksız ve samimî hâliyle dengelenir.

Kurumsal Web Tasarım

Doğada hissettiğimiz var oluşun derin hazzıdır. Çünkü var olmaktan şikayet etmeyen varlıkların, tertemiz bir gökyüzünün, ağaçların, kuşların doğaya anlam ve güzellik katan hâlleriyle hemhâl oluruz. Onlar varoluşun lezzetini duyarken biz de evreni dolduran mânevî varlığımızın derinliğini hissederiz. Duygunun ve tefekkürün doğada öne çıkmasının sebebi budur.

Sosyal hayatta var oluşun bir göstergesi kabul edilen beden burada geriye çekilir ve insan mânevî olarak öz varlığını hissetmeye başlar. Doğayla arada çok derin bir bağlantı kurulurken insanı huzura erdiren kendi içinde duyduğu o güzel birlikteliktir. İnsan ilişkilerinde yorulan ve yıpranan insanın doğada dinlenmesinin sebebi bence budur. Çünkü bütün çıkar ilişkilerine, riyaya, gösterişe ve bunlar gibi insanı yoran türlü hâllere bir fasıla verilmiştir.

Kısacası doğa bizi dinlendiren bir imkândır. Hâlâ güzel duyguların yeri yurdudur. Doğaya dönüş kendimize gelmek demektir. Havaya, toprağa, suya dâhil olup yaşamın temellendiği zemini hissetmek, kaybolan âhengi yeniden duymak demektir.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
4 Ekim 2021 00:01
15 Kasım 2021 22:59
3 Ekim 2021 06:01
30 Eylül 2021 05:26
10 Ağustos 2022 21:07