Dolar 32,5844
Euro 34,8069
Altın 2.511,28
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Van’da gölün kefallerini Sahil Güvenlik koruyacak

Van’da gölün kefallerini Sahil Güvenlik koruyacak
2

Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefali, av yasağı süresince güvenlik güçlerince korunacak.

Kurumsal Web Tasarım

VAN (İGFA) – Van Gölü’ndeki inci kefallerini Sahil Güvenlik koruyacak.

Göle kıyısı bulunan Van’ın İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçeleri ile Bitlis’in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde yaklaşık 15 bin insanın geçim kaynağı inci kefalinin tatlı sulara göçü kısa süre sonra başlayacak.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Av yasağının uygulandığı 15 Nisan-15 Temmuz’da yumurtalarını bırakmak için suyun tersine yüzen, önüne çıkan engelleri adeta “uçarak” aşamaya çalışırken görsel şölen sunan inci kefalinin bu sezon da korunması için hazırlıklar tamamlandı. Geçen yıl Van Gölü’nde konuşlandırılan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 3 ay sürecek yasak döneminde, inci kefalinin avlanmasının önüne geçmek için gölde 7/24 faaliyet yürütecek.

Sahil güvenlik botlarıyla 3 bin 713 kilometrekarelik yüz ölçüme sahip Van Gölü ve avlanmaya müsait akarsu yataklarında sürekli denetim yapacak ekipler, termal ve gece görüş kameraları, üstün tespit kabiliyetine sahip radar sistemlerini kullanarak kaçak avlanmayla mücadele edecek.

Polis ve jandarmanın Hayvan Durum İzleme ekipleri ve zabıtalar da balığın satışının yapılabileceği muhtemel iş yeri ve güzergahları sürekli gözetim altında tutacak.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, inci kefalinin Van Gölü Havzası için önemli bir değer olduğunu söyledi. Balıkçıların av yasağı öncesi son hazırlıklarını yaptığını anlatan Vali Bilmez, 15 Nisan’dan itibaren av sezonu bittiğine dikkati çekerek, “Bu yıl özellikle Sahil Güvenlik ekipleri bölgede görev yapacak. Sahil Güvenlik ekipleri, koordineli bir şekilde bütün dere yataklarında balığın üreme döneminde yakalanmaması için planlama yaptı. Av yasağı sezonu için hazırlıklar tamamlandı. İnşallah bu yıl Sahil Güvenlik ekipleri bize ciddi bir güç de katacak. Geçen yıllara oranla balığı korumaya yönelik daha planlı bir çalışma sergileyeceğiz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.