Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
21°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 17°C

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi Niğdeli çiftçilerle buluştu

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi Niğdeli çiftçilerle buluştu
2

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, çeşitli ziyaretler ve çiftçilerle buluşmak için Niğde’ye geldi.

Kurumsal Web Tasarım

Murat Karakaya/ NİĞDE İGFA- Makamında Vali Yılmaz Şimşek’ten ildeki tarımın durumu ve Niğde hakkında bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, valilikte kurum müdürleri ve Tarım Müdürlüğü çalışanları ile toplantı gerçekleştirdi. Bakan Kirişçi, daha sonra Niğde belediyesini AK Parti ve MHP İl Başkanlığına geçerek burada partililerle bir araya geldi. Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen tohum dağıtım törenine katılan ve burada çiftçilere tohum dağıtan bakan Kirişçi, Türkiye’nin yaklaşık 23,5 milyon hektarlık üretim alanı bulunduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Niğde’de çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıttı. Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen tohum dağıtım töreninde konuşan Kirişçi, Türkiye’nin yaklaşık 23,5 milyon hektarlık üretim alanı bulunduğunu söyledi.

Bu üretim alanının bir bölümünde farklı gerekçelerle üretim yapılmadığını, yapılamadığını veya üretim yapılma konusunda bir isteksizlik olduğunu belirten Kirişçi, “Bakanlık olarak başlattığımız projeyle Türkiye genelinde bu yıl 100 bin hektar civarında bir alanın yeniden üretimle buluşması, tohuma kavuşması ve bunun ürüne dönüşmesi projemiz gerçekleşecek. Bu tür çalışmaların sembolik de görülse üretmek adına önemli bir motivasyon sağladığını belirtmek isterim. Bu yıl da yaklaşık 130 milyon Türk lirasına tekabül eden meblağ projenin finansmanı için kullanıldı, kullanılıyor.”

Kuru fasulye üretiminde Türkiye genelinde ilimizi bir numara yapan bir ürün ve bunun üretimine bir miktar daha katkıda bulunmuş olacak. Allah izin verirse yarın Sayın Cumhurbaşkanımız muhtemelen bunu açıklıyor olacak ki Türkiye’nin 2 milyon hektarlık ekilmeyen alanıyla ilgili de bu proje kapsamına alınmış olacak ve bu çerçevede tohum desteği yüzde 75 nisbetinde sübvanse edilerek üreticilerimize dağıtılıyor olacak. Bu yönü itibarıyla hayırlı bir iştir dedik. Çünkü bizim öncelikle üretmemiz gerekiyor. Özellikle fasulye gibi stratejik ürünlerin yeni bir takım üretim alanlarının devreye girmesiyle üretim miktarının artacağını aktaran Kirişçi, üreticilerin aslında ürettiğini ancak ülke nüfusunun da her yıl yaklaşık bir milyon arttığına işaret etti.

Son 20 yılda 65 milyon olan nüfusun 85 milyona çıktığını anımsatan Kirişçi, “Bu belki bazen görülmüyor, fark edilmiyor gibi olabilir ama bizim gibi meslek mensuplarının mutlaka bunu hatırlatması ve bu ülkede üretenlerinin bu artan nüfusu da doyurma çabası içinde olduğunu görmemiz gerekiyor. Türkiye bir taraftan üretiyor bir taraftan da ürettiğini de yurt dışına ihraç ediyor. Bu ihracatımız da 30 milyarlara doğru dayanmış durumda. İnşallah bugün ki bu sembolik etkinlikle üreticilerimizin daha fazla fasulye üretmesini destekliyor, teşvik ediyor olduğumuzu bir kez daha göstermiş olacağız.” diye konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Kirişçi, üreticilere kuru fasulye tohumluğu dağıttı. Program kapsamında 25 ton kuru fasulye tohumluğu çiftçiye dağıtıldı.

Törene, Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Nidğe Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider ve Nihat Pakdil Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve üreticiler katıldı. Kirişci, kent merkezindeki bir meyve suyu fabrikasını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Fabrika yetkilileri tarafından yapılan ürünlerin detayları anlatılan Kirişci’ye, işletmenin üretimiyle ilgili sunum yapıldı.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde de bir toplantı gerçekleştiren Bakan Kirişçi, burada patates üreticileri ve sektör temsilcileri ile buluştu. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen patates çeşitlerini de inceleyen Bakan Kirişçi Niğde Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu iftar yemeğine katıldı. Niğdeli vatandaşlarla iftar yapan Kirişçi, programın ardından Niğde’den ayrıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.