Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
22°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 20°C

Taklit ve tağşiş gübrelere karşı çiftçiler uyarıldı

Taklit ve tağşiş gübrelere karşı çiftçiler uyarıldı
2

Taklit ve tağşiş gübrelere karşı çiftçiler uyarıldı… Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kimyevi gübre çeşitlerindeki fiyatların artması sebebiyle kötü niyetli kişilerce piyasaya sahte, taklit ve tağşiş ürün sürülmesine karşı çiftçileri uyardı.

Kurumsal Web Tasarım

Kimyevi gübre fiyatlarının artması ile birlikte piyasadaki hareketliliği fırsata çevirmek isteyen kişilerce piyasaya sahte, taklit ve tağşiş ürünler sürülebiliyor. Bu konuya istinaden üreticileri uyaran Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üretici firmalar tarafından yetkilendirilmemiş dağıtıcılar aracılığı ile piyasaya ürün arz edilmesine karşı da dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Seyyar olarak pazarlanan gübreleri almayın

Üreticilere önemli uyarılarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammet Gümüş bu konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, “Taklit ve tağşiş ürün olarak üretilen ve güvenli olmayan gübreleri ambalaj, etiket bilgileri ve fiziksel görünümleri ile ruhsatlı gübrelerden ayırt etmek mümkün olmamaktadır. Bu gübrelerin analizlerinin sonucunda etiket bilgileriyle uyumlu bitki besin elementleri hatta gübre içerisinde hiçbir bitki besin maddesi bulunmamaktadır. Ayrıca çiftçilerimizin, firmaların satış noktaları dışında ucuz olduğu gerekçesiyle faturasız gübre alarak kullanmaları mağduriyet yaşanmasına neden olmaktadır. Bu konuyla ilgili mağdur olmamaları için çiftçilerimizin, seyyar olarak pazarlanan ve mahallelerinde satılan gübreleri almamaları gerekmektedir. Gübrelerin seyyar olarak pazarlanması da ‘Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’ mevzuatına uygun olmayıp, dağıtıcılar gübre satışlarını Gübre Takip Sistemi (GTS) üzerinden yapmak zorundadır” dedi.

Bilinen firmalardan almanız önemli

Üreticilerin ihtiyaç duydukları gübreleri sabit, yerleri bilinen firmalardan alınmasının önemli olduğunu belirten Gümüş, “Çiftçilerimiz İhtiyaç duydukları gübreleri; sabit, yerleri bilinen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ‘Gübre Dağıtıcılık Belgesi’ ile izin verilen üretici firmaların bayisi olan ve belgeleri istenildiğinde ibraz edebilen, sattıkları ürün bilgileri ile birlikte şirket bilgilerini içeren belgeleri düzenleyebilen gerçek ve tüzel kişilerden satın almalıdır. Aksi takdirde çiftçilerimizin ödemiş oldukları gübre bedellerinden ve ürün kayıplarından dolayı mağduriyetlerinin oluşabileceği bilinmelidir. Daha da önemlisi tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığındaki toprağın, ortalama olarak 100 ile bin yıl arasında oluştuğunun göz önünde bulundurularak taklit, tağşiş ürünü bu gübrelerin topraklarımızda da telafisi güç sonuçlara neden olabileceği gerçeğinin de unutulmadan üreticilerimizin daha dikkatli olması gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.

Eskişehir Haber
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.