Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 16°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
16°C
Hafif Yağmurlu
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C

Şi̇ddete Karşı Oluşan Tepki̇si̇zli̇ği̇ ‘Seyi̇rci̇ler İle Yüzleşti̇recek

‘SEYİRCİLER’ ADLI YENİ TİYATRO OYUNU İLE TEKRAR SAHNEYE HAZIRLANDIĞI İFADE EDEN GENÇ TİYATRO YAZARI EMEL HACER YAYLA, “ŞİDDETE KARŞI OLUŞAN TEPKİSİZLİĞİ SEYİRCİLER İLE YÜZLEŞTİRMEK İSTİYORUM” DEDİ.

‘Seyirciler’ adlı yeni tiyatro oyunu ile tekrar sahneye hazırlandığı ifade eden genç tiyatro yazarı Emel Hacer Yayla, “Şiddete karşı oluşan tepkisizliği seyirciler ile yüzleştirmek istiyorum” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Genç tiyatro yazarı Emel Hacer Yayla, yaklaşık üç ay önce ilk defa yazıp yönettiği Mahkûm adlı tiyatro oyunu ile Eskişehirli tiyatroseverlerin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Oyun yazarlığında üretime devam eden sanatçı Yayla, “Seyirciler” adlı yeni çalışması ile tekrar sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Kitaplar ve filmler ile kendisini beslediğini dile getiren Yayla, aynı zamanda kurduğu yazarlık atölyesi ile de edebiyatseverleri bir araya topluyor. Önceki tiyatro oyunundan farklı olarak bu sefer kendisinin de oyuna dâhil olacağının altını çizen tiyatrocu Yayla, “Şiddet sonrası oluşan tepkisizliği Seyirciler oyunu ile sahneye aktarmak istiyorum” dedi.

“Seyircileri koltuklarında rahat ettirmeyeceğim”

Seyirciler adlı oyun ile tiyatroya meraklı insanları bir araya toplayarak görevlendirdiğini belirten Yayla aynı zamanda eserin çıkış hikâyesinden de bahsetti. 1964 yılında saldırıya uğrayan bir kadına sokaktaki 38 dairenin sadece şahitlik ettiğini anlatan Yayla, “Olayı görenler ne polisi ne de ambulansı aramış ve büyük bir tepkisizlik hâkim olmuş. O dönemde epey duyulan bu vaka sonrası psikologlar, ‘Seyirci Etkisi’ adı altında bir kuram oluşturmuşlar. Sosyolojik vakalarda toplumun bireye yardım etme, olaya şahit olan kişiye göre çok düşüktür. Bu kuramdan yola çıkarak 2019’dan beri senaryo üzerinde çalışıyordum ve şiddete karşı meydana gelen bir farkındalık oluşturmak istedim. İnsanların neden bu tip olaylara tepkisiz kaldıklarına dair merakımı sahneye taşıyacağım ve seyircileri de bu durum ile yüzleştireceğim” dedi.

“Atölye ile birçok insanın yazmaya hevesli olduğunu fark ettim”

“Yazarlık atölyesi ile insanlar hem yazıyorlar hem de fikirlerini paylaşabiliyorlar” diyen Emel Yayla, “Biz atölyede entelektüel birikimimizi birbirimize sunabiliyoruz. Günlük bir etkinlik olarak planladığımız bu etkinlik, yoğun talepler ile bir sanat atölyesine dönüştü. Yazarlık atölyesi çerçevesinde burada toplanıyoruz. Eskişehir’de birçok insanın yazmaya hevesli olduğunu fark ettim. Atölyede, performans kaygısına düşmeden gündelik bir dilde içerikler oluşturup hikâyeye çeviriyoruz. Sonrasında ise yine kendi oluşturduğumuz bir dergide yayımlıyoruz. Rağbet olduğu sürece atölye çalışmalarımız devam edecektir. Eskişehir’i bu konuda takdir ediyorum. Çünkü sanatın her dalında birçok faaliyet düzenleniyor. Türkiye’de örnek gösterilecek bir kent ve birçok insanın bu etkinliklere yetişemediğinden mustarip olduğunu biliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.