Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Az Bulutlu
Afyon
12°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Rüzgarla birlikte kuruyan toprak çiftçiyi şaşkına çevirdi

ESKİŞEHİR’DE SON GÜNLERDE ETKİSİNİ GÖSTEREN RÜZGÂRLI HAVA TOPRAĞI KURUTUNCA TEKRAR SULAMAYA İHTİYAÇ OLUŞTU.

Rüzgarla birlikte kuruyan toprak çiftçiyi şaşkına çevirdi
2

Eskişehir’de son günlerde etkisini gösteren rüzgarlı hava toprağı kurutunca tekrar sulama ihtiyacı oluştu.

Kurumsal Web Tasarım

Son günlerde Eskişehir’de etkisini gösteren rüzgarlı hava, tarımı olumsuz etkiledi. Yoğun yağışın ardından sezona umutlu giren çiftçi, rüzgarın etkisiyle kuruyan tarlada adeta şok geçirdi. Bir parmak kadar altı çamur olan toprağın üstü tamamen kurudu. Kuru toprağın arasından filizlenmeyen tohum, hem gecikti hem de ilave sulamaya ihtiyaç oluşturdu. Sezona büyük umutla giren çiftçi “10 gün önce çamurdan giremiyorduk bu tarlaya” diye isyan etti.

“Yaklaşık 10-15 gündür üreticimiz sıkıntı yaşıyor ve sulama mecburiyetinde kalıyor”

Rüzgârın etkisiyle kuruyan toprakla ilgili konuşan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin büyük sıkıntı yaşadığını belirtti. Çamur olacak kadar ıslak toprağın rüzgârla birlikte üzerinde oluşan kurumayla hem mahsulü geciktirdiğini hem de sulama ihtiyacı oluşturduğunu belirten Buluşan şu ifadeleri kullandı:

“Kış aylarının uzun sürmesiyle birlikte yaklaşık 10-15 gün öncesine kadar çamurdan dolayı tarlaya giremiyorduk. Gecikmeli de olsa sonrasında ekimlerimizi yaptık. Fakat ekimlerden kısa bir süre sonra olan rüzgarlar, 4-5 gün boyunca toprağı adeta bir tarladan diğerine taşıdı. Bu esnada da ürünler yetişmedi. Yani ekilen mahsuller, toprağın bir parmak altı çamur olmasına rağmen sulama yapmadan yetişmeyecek. Yaklaşık 10-15 gündür üreticimiz bunun sıkıntısını yaşıyor ve sulama mecburiyetinde kalıyor. Sulamayı da yaptığımız için ürünler biraz geç çıkacak. Geç kalmadan dolayı çiftçiye zararı olacak. Eskişehir merkezindeki ürünlerin hasat zamanı 6 ay oluyor. Kasım ayı geldiğinde ve kırağılar düştüğünde çiftçi için 5 aylık süreç 4 aya veya 6 aylık süreç 5 aya düşmüş olacak. Bu durumun piyasaya etkisi de devam edecek. Piyasa üzerindeki etkisi olumlu olmayacak. Biz de bir an önce tarlalarımızı sulayıp, üretimi başlamanın yollarına bakıyoruz şu anda.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.