Dolar 32,4396
Euro 34,7447
Altın 2.440,06
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 20°C

PT100 Sensörü Nedir?

PT100 Sensörü Nedir?
2

Bir ortamda olan sıcaklığın değerini ölçmeye yarayan cihaza sıcaklık sensörü adı verilmektedir. Bu ısı değerlerinin ölçülmesinde geçmiş dönemlerde Termokulplar tercih edilirken günümüzde ise pt100 sensörleri kullanılmaktadır. Sıcaklık değerlerini ölçen çok farklı sensörler vardır. Bunlardan en fazla kullanılanı PT100 sensörüdür. Pt100 sensörünün çok fazla tercih edilmesinin sebebi hiç kuşkusuz ki bu sıcaklık sensörünün ölçüm yaptığı ısı değerlerinin gerçeği yansıtmasıdır.

Kurumsal Web Tasarım

Isı değerlerinin tam olarak doğruyu yansıtması endüstriyel alanlardaki iş kollarında da bir sıkıntı olmadan üretimlerin yapılmasını ifade eder. Endüstri sektörüne ait iş kollarında sıklıkla kullanılan PT100’lerle her ortamın ısı değerini kolaylıkla anlamak mümkündür.

PT100 Modelleri Nelerdir?

Pt100 sıcaklık sensörü bir sıcaklık değerinin bilinmesi açısından oldukça kullanışlı bir direnç termometresidir. Bu termometre ile Laboratuvarlarda olan ısı değerleri ve ısının sabit kalması gereken alanlarda sıcaklık değeri net olarak belirlenebilir. Pt100 modelleri iki tiptir.

  • İnce Film Elemanı: Bu tip sensör türü en fazla kullanılan ve bilinen bir sensördür. Daha fazla olarak Endüstriyel alanlarda ve fabrikalarda bu tip sensörler kullanılır. Seramik bir desteğe sarılı olan platinden oluşan bir yapıya sahip olan sensör ile küçük ölçümler rahatlıkla yapılabilir.
  • Tel Sargılı Eleman: Bu tip sensörün yapısı cam ve seramik malzemeden oluşmaktadır. Bu seramik malzemeye sarılı olan platin ısısı en ufak bir sıcaklık farklılığında dahi değişim gösterebiliyor. Bu nedenle bu sensör tipi daha hassas ölçümlerin yapılmasının gerekliliği olan alanlarda kullanılır.

PT100 sensörlerinin tipleri bu şekildedir. Sensör seçiminin doğru yapılmasıyla daha sağlıklı sonuçlar alınması muhtemeldir. Sıcaklık sensörlerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus hiç kuşkusuz sensörün yerleştirileceği malzemedir. Spi otomasyon sitesinden sensör seçimi yapabilirsiniz.

PT100 Proplarının Yapısı Nasıldır?

Pt100 elemanı sıcaklık değerlerinin belirlenmesi için üretilmiş ısı elemanıdır. PT100 elemanınınsıcaklık değiştiğinde direnci de değişerek net şekilde ısının değerini belirler. Pt100’ler genellikle 3 uçlu olarak kullanılır. Lakin bu PT100’lerin 2 ve 4 uçları olan modelleri de vardır. Genellikle 4 uçlu olan PT100’ler hassas olan alanlarda olan ısı değerlerinin ölçülmesini sağlar. Bu 4 uçlu sensörler ile rahatlıkla Laboratuvarlarda olan ısıların değeri belirlenebilir.

4 uçlu olan PT100’ler daha fazla hassas alanlarda kullanılıyorken aynı zamanda elektriksel olarak aşırı şekilde gürültülü alanlarda bu 4 uçlu Pt100’ler tercih edilmektedir.

Sıcaklık Sensörü Ölçümünün Önemi Nedir?

Isı değerlerinin belirlenmesi sadece günlük hayatta değil endüstri ve sanayi sektöründe yapılması oldukça gerekli olan ölçümdür. Bu alanlarda ki ısı değerlerinin belirlenmesi ile sağlıklı şekilde üretimler yapılmaktadır. Zira bazı sektörlerde sağlıklı şekilde üretim yapılabilmesi için ısı değerlerinin sürekli olarak takip etmek gerekir. Dolayısıyla bu sektörlerde PT100 sensörlerinden yararlanılır. Spi otomasyon sitesi ile irtibata geçebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.