Dolar 32,5569
Euro 35,0018
Altın 2.428,25
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 22°C
Pts 22°C

Prostat Kanseri̇ni̇n Erken Teşhi̇si̇ İçi̇n Uzman Uyarısı

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİNDE EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİNİN GEÇ EVREDE TEŞHİS KONULMASI OLDUĞUNU SÖYLEYEN PROF. DR. BAŞESKİOĞLU AYRICA “PROSTAT KANSERİ, SIK RASTLANAN BİR KANSER TÜRÜ. YAŞLANMAYLA BİRLİKTE PROSTAT KANSERİ RİSKİ ARTIYOR. YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK YÜKSELİYOR. ERKEN TEŞHİS EDİLEN PROSTAT KANSERİNİN TEDAVİ BAŞARISI YÜKSELİYOR” DEDİ.

Prostat kanseri tedavisinde en büyük sorunlardan birinin geç evrede teşhis konulması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Başeskioğlu ayrıca “Prostat kanseri, sık rastlanan bir kanser türü. Yaşlanmayla birlikte prostat kanseri riski artıyor. Yaş ilerledikçe risk yükseliyor. Erken teşhis edilen prostat kanserinin tedavi başarısı yükseliyor” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Günümüzde erkeklerde sık görülen hastalıklardan birisi olan prostat kanseri, erken teşhis ile birlikte tedavi edilebiliyor. Kişiden kişiye değişen farklı belirtilerle ortaya çıkan ve tedavi edilmediği takdirde büyük sorunları beraberinde getiren prostat kanseri, yıllık yapılan tarama testleriyle erken dönemde saptanabiliyor. Kandan bakılan PSA testi ve muayene ile birlikte yapılan kontroller bu nedenle hayati bir önem taşıyor. Özellikle erken teşhis edildiği takdirde hastaya uygun yöntemlerle tedavi edilebilen prostat kanseri hakkında uyarılarda bulunan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, hiçbir şikâyeti olmayan kişilerde de prostat kanseri olabileceğini belirtti.

“Prostat kanseri sinsice ilerleyebiliyor”

Prostat kanserinin kişiden kişiye değişen belirtiler gösterirken, bazı hastalarda ise hiçbir belirti vermeden ortaya çıktığından bahseden Prof. Dr. Başeskioğlu, “Eylül ayı Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı. Prostat kanseri, günümüzde sık görülen kanser türlerinden biri olarak hayatımızda yer alıyor. Sadece kanser değil iyi huylu prostat hastalıkları da büyüdüğünde hastaları ciddi anlamda sıkıntıya sokan süreçler ortaya çıkabiliyor. Bu durumun en önemli nedenlerinin başında ise hastaların prostat muayenesinden çekinerek kontrole gitmemeleri yer alıyor. Prostat kanserinin erken teşhisi için belli aralıklarla muayene ve kan tetkikleri yaptırmak çok önemlidir. Hiçbir şikâyeti olmayan kişiler de prostat kanseri olabilir. Bu yüzden erkeklerin 50 yaşından itibaren takip ve kontrol yapılması şarttır. Ailede bu hastalıklar varsa daha erken yaşta, genellikle 40 yaşından itibaren testlerin yapılması gerekir. Erken yaşta yapılan testler ileriki yıllarda bu hastalıktan korunmak için oldukça önemli” dedi.

“Artık navigasyonlu biyopsiler yapıyoruz”

Teknolojiyle birlikte tedavilerin de geliştiğini aktaran Prof. Dr. Başeskioğlu, “Prostat kanseri tanısı ve tedavisinde her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. MR füzyon biyopsi dediğimiz navigasyonlu biyopsiler yapıyoruz. Hatta her zaman biyopsi yapmayıp öncelikle MR’la değerlendiriyoruz. Bazı hastalarsa ise MR görüntülerini üç boyutlu ultrason görüntüleriyle birleştirerek daha çok hedefe yönelik biyopsi yapıyoruz. Bu sayede var olan prostat kanserini odaklarını tam olarak hedefleyip, o noktalardan biyopsi örnekleri alarak, kesin teşhis koyabiliyoruz. Lokal olarak görülen kanser türlerinde ise radikal prostatektomi denilen ameliyatı açık, laparoskopik ve robotik yöntemlerle gerçekleştirebiliyoruz. Onkoloji tedavisi gerektiği durumlarda ise hastalığın evresine göre hormonal tedavi, ışın tedavisi ya da kemoterapileri tercih edebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Prostat kanserinde illa ki idrar şikâyeti olmak zorunda değil”

Prof. Dr. Başeskioğlu, halk arasında prostat kanseri olan herkesin idrar sıkıntısı yaşayacağı gibi yanlış bir algının olduğunun altını çizerek, “Prostat kanseri hastalarında illa ki idrar şikâyeti olmak zorunda değildir. Bu algıdan kurtulmamız gerekiyor. “Benim idrar şikâyetim yok” demek prostat kanseri değildir anlamına gelmez. Ancak bazı prostat kanseri türlerinde, prostatın idrar yolunun etrafında olan kısmının büyümesi, prostatın idrar yolunu baskılaması sonucu oluşan idrar şikâyetleri daha çok ön plandadır. Bu şikâyetler, idrar yapmada zorluk, geceleri idrara kalkma, sık sık tuvalete gitme gibi semptomları hatta idrar kaçırmaları beraberinde getirebilir” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.