Dolar 32,4491
Euro 34,7379
Altın 2.437,04
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Prof. Dr. Arslan: “Türkiye, geçiş yolu değil enerji merkezi olmalı”

Prof. Dr. Arslan: “Türkiye, geçiş yolu değil enerji merkezi olmalı”
2

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme girişimi ile başlayan sıcak savaş, Avrupa ülkelerinde doğalgaz endişesi de oluştururken, akademik uzmanlar, bu süreçte Türkiye’nin doğalgaz geçiş yolu değil enerji merkezi olmaya çalışması gerektiğine dikkati çekti.

Kurumsal Web Tasarım

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle gündeme gelen doğalgaz kesintisi ihtimali hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa’da özellikle Almanya’nın Rus doğalgazına bağımlı olduğunu belirten Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Sovyetler Birliği zamanında soğuk savaş varken de Rusya’nın doğalgazı kesmediğini, devam eden savaştan dolayı da kesmeye gerek görmeyeceğini ifade etti.

Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Avrupa’nın olası gaz kesintisi durumuna karşı NATO üyesi olan Türkiye’ye güvendiğini belirterek, Türkiye’nin doğalgazın geçiş yolu değil, enerji merkezi olmaya çalışması gerektiğini kaydetti ve “Avrupa’ya en güvenli ve en kısa yolla gazı ulaştırabiliriz” yorumunda bulundu.

Rusya’nın değil Avrupa’nın bir alternatif tedarik yöntemine gitmeye çalışacağına dikkat çeken Prof. Dr. Arslan, “Burada en güvendiği yol NATO üyesi de olan Türkiye. Türkiye’ye baktığımız zaman Hazar bölgesindeki doğalgaza olan yakınlığımız, Akdeniz doğalgazı, çıkartmayı düşündüğümüz zengin bir Karadeniz gazımız var. Dolayısıyla Türkiye alternatif ucuz ve güvenli bir doğalgaz güzergahı gibi görünüyor. Ama bizim doğalgazın geçiş yolu değil, enerji merkezi olmaya çalışmamız olmamız gerekiyor. Enerji fiyatlarını oluşturmada etkili bir ülke olmamız lazım.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.