Dolar 32,3252
Euro 35,0770
Altın 2.299,48
BİST 8.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

(ÖZEL) Bu cihaz sayesinde polis sorgusuna artık gerek kalmayabilir

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ) ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. BEHÇET YALIN ÖZKARA, ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG) CİHAZLARININ GELECEKTE İNSAN DAVRANIŞLARINI ANLAYARAK PAZARLAMADAN, SUÇLULARIN YAKALANMASINA KADAR PEK ÇOK ALANDA KULLANILABİLECEĞİNİ BELİRTTİ.

(ÖZEL) Bu cihaz sayesinde polis sorgusuna artık gerek kalmayabilir
2

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara,

Kurumsal Web Tasarım

ESOGÜ’deki Bilişsel ve Davranışsal Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı’nın (BİLDAM), Türkiye’deki tek, dünyadaki ise sayılı davranış araştırma laboratuvarı olduğunu ifade etti. Özkara, “BİLDAM bünyesinde, göz takip sistemleri, nefes alışveriş analizleri, termal kamera gibi pek çok cihaz kullanarak insan davranışlarını anlamaya yönelik çalışmalar yaptıkları anlatarak, “Elektroensefalografi (EEG) cihazları, gelecekte insan davranışlarını anlayarak pazarlamadan, suçluların yakalanmasına kadar pek çok alanda kullanılabilecektir” dedi.

İnsan davranışlarını anlamaya yönelik çalışmalar yapılıyor

Özkara, ESOGÜ Bilişsel ve Davranışsal Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı (BİLDAM) bünyesinde; EEG, göz takip sistemleri, nefes alışveriş analizleri, termal kamera gibi pek çok cihaz kullanarak insan davranışlarını anlamaya yönelik çalışmalar yaptıkları anlattı. Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara, bu teknolojinin doğru kullanılması halinde gelecekte çok farklı alanlarda kullanılabileceğinin altını çizdi. EEG cihazının kafatasının dışında nöronlar arasındaki elektrik akımlarını ölçerek, bazı durumlara istem dışı tepki verildiğini ve bu cihazları polis ekiplerince suçluları sorgulamak için kullanılabileceğine değinen Özkara, “Karşınızda bir suç örgütü var ve bireyler size şunları söylüyor, ‘Ben karşımdaki insanla hiç tanışmadım’ bu cihazları taktığımızda, o insanla gerçekten daha önce tanışıp tanışmadıklarına ve belli oranda vakit geçirip geçirmediklerini tespit edebiliriz” dedi.

“Gelecekte polis ekiplerimiz sorguya ihtiyaç duymayacak”

Deney ortamında kişilere hırsızlık yaptırdıklarını ve bu cihazlar sayesinde neleri çaldıklarını tahmin edebildiklerini söyleyen Özkara, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Siz bir bireyin bir şeyi çalıp çalmadığını tahmin edebiliyorsanız, yarın bir gün hırsızlık yapmış birisi suçunu reddetse bile siz bu cihazlar sayesinde gerçekleri ortaya çıkarabilirsiniz. Gelecekte polis ekiplerimiz sorguya ihtiyaç duymayacak. Bunun yerine, bu cihazları takıp insanlara soruları soracaklar ve doğru cevapların ne olduğunu öğrenecekler.”

Şiddet görmüş kadın görüntüleri kullanmak, şiddete eğilimi olan bireylerin hoşuna gidiyor

Kadına yönelik şiddeti engellemek ya da farkındalık oluşturmak için ünlü kadınların şiddete uğramış hallerinin kullanılmasının doğru bir uygulama olmadığının altını çizen Doç. Dr. Özkara, şiddet görmüş kadın görüntülerinin; şiddet eğilimi olan bireyler için caydırıcı olmadığına, aksine onların zevk alacağı görüntüler olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca Özkara, normal şartlar altında şiddet eğilimli bireylerin tespitinin güç olduğunu, ancak kullandıkları cihazlar ile bunun anlaşılabileceğini ifade etti.

Türkiye’deki tek, dünyadaki sayılı laboratuvarlardan biri

ESOGÜ Bilişsel ve Davranışsal Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı’nın (BİLDAM), 13 ölçüm düzeyinde verinin entegre ve senkronize toplanabildiği Türkiye’deki tek, dünyadaki ise sayılı davranış araştırma laboratuvarı olduğunu ifade eden Özkara, “Bu aslında Osmangazi Üniversitesi’nde gurur duyduğumuz bir şey, çünkü Türkiye’de bu kadar kapasiteye sahip olup insan davranışlarına çalışan tek laboratuvar. Hatta Türkiye’yi bırakın, dünyadaki sayılı laboratuvarlardan bir tanesi. Bu kadar cihaza sahip olan dünyada insan davranışlarını anlamaya yönelik çalışan laboratuvar sayısı iki ya da üç tane. Bunlardan bazıları Çin’de ve Amerika’da bulunuyor. Onun dışında bütün bu bilgi birikimini üretebilecek laboratuvarlardan bir tanesi şu an Türkiye’de bulunuyor ve biz de bunu başarmak için her gün çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.