Dolar 32,5975
Euro 34,7931
Altın 2.498,37
BİST 9.439,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 25°C

(Özel) Bu Buğday Çölyak Hastaları İçi̇n Çok Önemli̇

ÇÖLYAK HASTALARIN HASTALARI İÇİN ÖNEM TAŞIYAN KARABUĞDAYIN HASADI YAPILDI

Bilecik’te ’Çölyak’ olarak bilinen gluten alerjisi hastaları için önem taşıyan karabuğdayın hasadı yapılıyor.

Kurumsal Web Tasarım

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Kavak Köyü’nde yazdan kalma bir havada karabuğdayın hasadı yapıldı. Karabuğday, kuzukulağıgiller familyasından geniş yapraklı bir bitkidir ve tahıl benzeri tüketilebilen tohumları için yetiştirilirken, bol lifli, düşük yağlı ve glutensiz yapısı nedeni ile ülkemizde de popülerlik kazanmaya başladı.

“Kavak Köyü’nde üretimi daha çok çoğaltmaya çalışıyoruz”

Hasat hakkında bilgi veren Muammer Coşkun, 4 yıldır karabuğday üretimi yaptığı anlatarak, “Karabuğday çölyak hastalıklarına iyi geldiği için Kavak Köyü’nde üretimi daha çok çoğaltmaya çalışıyoruz. Bu sene deneme amaçlı Muratlar mahallesinde hiç ekim olmadığı için yol kenarına bir ekim yaptık, bütün çiftçilerimiz görsün diye. Yani herkese tavsiye ederim. Çünkü bu masrafsız bir bitki. Masrafsız olduğu için yani maliyetler de düşüyor, para da kazandırıyor. Herkesin ekmesini tavsiye ederim. Bu sene 200 dönüm karabuğday ektim. Seneye bu şartlarda daha çok çoğaltmayı düşünüyorum” dedi.

“İlacı yok, hiçbir masrafı yok, dönümüne mesela 10-12 kilo gübreyle 45-50 günde yetişiyor”

Coşkun, 1 dönüm alana 7 kilo tohum attıklarını söyleyerek, “Fazla sık ektiğimiz zaman kardeşleşmiyor. Dallaşmadığı için ürünü az alıyoruz. Ama seyrek olduğu zaman ürün daha fazla alınıyor. Bu bitki birde fazla gübre isteyen bir bitki değil. Dönümüne mesela 10-12 kilo gübreyle oluyor. İlacı yok. Hiçbir masrafı yok. Masrafsız bir bitki yani. Bu masrafsız olduğu için artık böyle maliyetler çok yüksek olduğu için bizde alternatif bitkilere yöneliyoruz. Biz de buna yöneldik. Bu hem nadas yerine geçiyor. Kısa sürede olan, 45-50 günde yetişen bir bitki olduğu için hem tarlayı da fazla yormuyor. Yormadığı için şimdi nadasa bırakacağımız yerleri karabuğday ekipte değerlendiriyoruz” dedi.

Gölpazarı’nda 340 dönüm alanında karabuğday ekimi yapılıyor

Öte yandan karabuğday iklim isteği bakımından kısmen seçici olup daha çok iklimin nemli ve serin olduğu yerlerde çok iyi şekilde yetişmektedir. Yetişme süresinin kısa olması (8-14 hafta) ve gelişme için sıcaklık isteğinin düşük olması sebebi ile kuzey enlemlerde ve yüksek yerlerde de (0-4200 m) yetişebilmesine imkan sağlamaktadır. İklim şartları uygun olduğu müddetçe topraktan talebi az olup hemen hemen her türlü toprakta yetişebilmektedir. Gölpazarı’nda 2022 yılı Tarım Bilgi Sistemi kayıtlarına göre 95 bin da alanda tarım yapılmakta olup, bunun 340 dönüm alanında karabuğday ekimi yapılmaktadır. Üreticiler ekim öncesi alıcılarla sözleşme yaparak ürünlerini satabilmektedirler. Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sayesinde alıcı ve satıcı kendi aralarında yaptıkları sözleşmeleri garanti altına almaktadır. Gölpazarı’nda ekimini yapan üreticilerimizin bazıları DİTAP üzerinden anlaşarak ürünlerini Gümüşhane, Kelkit ilçesine göndererek buradaki fabrikada işlenmiş ürünlerini tüm Türkiye’ye ulaştırılıyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.