Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
22°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 20°C

(Özel) Bi̇leci̇k Ülkemi̇zi̇n Cennet Hurması İhti̇yacının Yüzde 35İni̇ Karşılıyor

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 35 ‘CENNET HURMASI’ İHTİYACININ KARŞILANDIĞI BİLECİK’TE HASAT BAŞLADI

Türkiye’nin yüzde 30 ’Cennet Hurması’ ihtiyacının karşılandığı Bilecik’te hasat başladı. Üç köyde bin dekarlık alanda yetişen hurmayı erkekler topluyor, kadınlar kasaları diziyor

Kurumsal Web Tasarım

Bilecik merkeze bağlı, Küplü, Başköy ve Bekdemir köylerinde bin dekar alanda yetişen ’Cennet Hurması’ hasadı başladı. Yaklaşık bir hafta sürecek olan hasat için gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine herkes seferber oldu. Bu köylerin yüzde 70’inin geçim kaynağı ola(ÖZEL)n hurma hasadında bu yıl yüzler gülerken, köylülerin üretimin artması için hurma kurutma tesisi, kantar ve kooperatifin kurulması istiyor.

“Bu yıl rekolte bin 200 ton”

Küplü Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş, hurma hasadının başladığı, çoğu ürünün dalında satıldığını anlatarak, “Geçen seneye nazaran bu sene yüzde 10 fazla diyebilirim. Ortalama bin 200 ton hurmamız çıktı. Başköy, Beydemir taraflarında bizden daha fazla hurma çıkarıyor. Geçen seneye nazaran fiyatlarımız biraz daha arttı. O da neden arttı, hurmanın her çeşidinden yararlanıyoruz. Kuru hurma yapıyoruz. Kabuğundan dahi faydalanılıyor. Pekmezi yapılıyor. Hurma çeşitleri fazlalaşınca talepte çok oluyor. Yurt dışından da taleplerimiz var. Onları da yetiştirmeye çalışıyoruz. Kuru hurma bilhassa. Bu sene gayet güzel. 5 liradan 8 liraya kadar hurma satışı yapılmıştır” dedi.

“Türkiye’nin yüzde 35-40 civarı hurmasını biz karşılıyoruz”

Muhtar Demirbaş, Türkiye’nin yüzde 35-40 civarı hurmasını Küplü, Başköy ve Bekdemir köylerinin karşıladığı anlatarak, “91 yıl önce asker arkadaşının hediye ettiği Trabzon hurması fidanı Başköy’e İsa dedenin ektiğini şimdi köyde 70 haneyi şimdi ihya ediyor. Halen o hurma fidanından verim almaktayız. Koruma altında zaten. Ondan sonra o fidandan buralara kadar gelindi” dedi.

“Hurmalar bu sene güzel, verim oldukça iyi”

Hurma toplayıcısı Yaşar Şen de 1998’den beri hurma topladığını anlatarak, “Burada 60 ağaç var. Yaklaşık 7-8 ton hurma çıkar. Hurmalar bu sene güzel, verim oldukça iyi. Ama hurma konusunda biraz eksiklerimiz var. Kantar, kurutma tesisi bunlarda yerine getirilirse halkımız oldukça faydalanır. İstanbul, Adapazarı, Bursa, Eskişehir yoğunlukla buralara gönderiliyor. Alıcılar geliyor bizde yükleyip gönderiyoruz” dedi.

“Kooperatifleşme olayı olmadığı sürece burada satış zamanı herkes bir sıkıntı yaşıyor”

Hurma üreticisi Mehmet Bozbağ ise, “Burada küçük bir üreticiyim. Şimdi bunu üretmekte sıkıntı şu, kooperatifleşme olayı olmadığı sürece burada satış zamanı herkes bir sıkıntı yaşıyor. Kantar olayı da söz konusu. Olmayınca her seferinde üretici ile tüketici arasında bir sıkıntı yaşanıyor. Çünkü onların dediğine razı oluyoruz. Kooperatifleşme olursa tabi bunu büyüklerimiz daha iyi bilir buna bir önder lazım. Ben neticede burası bir altı yüz metrekarelik bir yer. Buradan çıkacağı 2-3 ton hurma. Ama buradan 40- 50 ton hurma çıkaranlar var. Şimdi her seferinde bu mevsimde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Hani herkes tanıdığına, dostuna satış yapıyor. Ama kooperatifleşme olduğu zaman bu satışa konulur. Şehir ekonomisine de faydası olur. Çünkü bunun kurutması çıktı. Bide bunun elma türlüsü var. Hani bunun çeşidi çok. Bunu büyüklerimiz dile getirip bir karara bağlarsa seviniriz. Çünkü hurmanın tek ihtiyacı su. Zamanı geldiğinde göztaşı, bide budaması. Zahmeti yok. Şehir ekonomisine gerçekten büyük faydası var. Kurutma tesisi Bayırköy’de var. İnşallah neticede faaliyete geçer biraz rahatlarız” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.