Dolar 32,3605
Euro 34,9891
Altın 2.324,37
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Az Bulutlu
Afyon
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

“Kırsal kesime pozitif ayrımcılık uygulanmalı”

“Kırsal kesime pozitif ayrımcılık uygulanmalı”
2

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen Kartepe Zirvesi 2022’nin ikinci gününün son oturumunda ‘Kırsal Kalkınma ve Şehirler’ konusu ele alındı. Moderatörlüğünü Cemre Hareketi Kurucu Ortağı Prof. Dr. Meltem Onay’ın yaptığı oturuma Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Kars Peyniri Projesi Yöneticisi İlhan Koçulu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk katıldı.

Kurumsal Web Tasarım

KOCAELİ (İGFA)- Türkiye’nin kalkınma ve şehirlere yönelik stratejisini Akçakoca Oditoryumu Salonu’nda düzenlenen oturumda katılımcılara anlatan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “Tarımı benimseyebilecek bir genç nüfusumuz var mı? Bu konuda pek de umutlu değiliz. Gençleri kırsalda ne yaparsak tutabiliriz. Bunu konuşmalıyız. Türkiye şunu biliyor. Kırsal nüfusu sadece tarımsal üretim kapsamında tutamayacağız. Gençlerin kırsalda refah göstergelerine ulaşabilmesi gerekiyor. İklim değişikliği hep kentsel yaşam üzerinde gidiyor. Ancak kırsal alanı hem üretim hem geçim hem de yaşam alanında çok fazla etkiliyor. Kırsal alanda kalkınma hedeflerine ulaşmamız lazım. Kırsal kesime pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Hali hazırdaki kırsal nüfusla direnç yaratamayız. Kır kenti beslemeye çalışıyor peki kent karşılık olarak ne yapacak? Kırsaldaki yatırımları arttırmalı” dedi.

“TOPRAĞA SAYGILI DAVRANIRSAK GERİYE DÖNMEYE BAŞLAR VE KAYBETTİKLERİMİZİ KAZANMAYA BAŞLARIZ” 

Kars Peyniri Projesi Yöneticisi İlhan Koçulu ise yaptığı konuşmada, “Her yerde karbon ayak izimiz var. Bu neden oluşuyor? Küresel gıda politikaları dışında, yereli küçük çiftçiyi ülkenin tüm tarım potansiyellerini harekete geçirebilecek adımlar konusunda ağır hareket ediyorlar. Paranız varsa yakın zamanda gıda almayacaksınız diyorum ve iddia ediyorum. Tek çözüm ülkemizin topraklarını işleyebilmek. Bunun yolu da büyük hareketlerle olmuyor. Köydeki küçük çiftçiyi destekleyin, pazara ulaşımına destek verin. Böylelikle bu ülke gıda sorununu çözsün. Ambarı boş olanın boynu büküktür. Her yıl biyo-çeşitliliğimiz azalıyor. Biyo-sistem üzerinde kullanılan kimyasallar toprakların asit seviyesini yükseltiyor bu nedenle topraklar tarım için kullanılamıyor. Biz kimya kullanmıyoruz, hayvan gübresi kullanıyoruz. Biz özel olarak böyle bir adım attık. İlk başta göç ekonomik gözükür ancak hepsi bu değildir. Köylüler sosyalleşemiyor. Bu büyük bir sorun. Pembe bir dünya çizmek istemem ancak şu mümkündür; toprağa saygılı davranırsak geriye dönmeye başlar ve kaybettiklerimizi kazanmaya başlarız” dedi. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ise, “İnsanları mutlu hale getirebilecek bir yönetim anlayışı uygulanmalı” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.