Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 13°C
Az Bulutlu
Afyon
13°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Kazan Tatarlarının Mi̇rası Eski̇şehi̇rde Korunuyor

ESKİŞEHİR KAZAN TATARLARI KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, MÜZE EVİNDE GELEN ZİYARETÇİLERE KAZAN TATAR KÜLTÜRÜNÜ TANITIYOR.

Eskişehir Kazan Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından 9 yıl önce kurulan müze evinde gelen ziyaretçilere Kazan Tatar kültürü tanıtılıyor.

Kurumsal Web Tasarım

İçi, geleneksel bir Tatar evi şeklinde tasarlanan müze evinde bu kültüre has olan deri, demir el işlemeleri, müzik aletleri ve Eskişehir’e göç edenlerin eski fotoğrafları yer alıyor. Dernek Başkanı Vedat Doğu, müzenin, yöresel kıyafetleriyle günlük yaşamı canlandıran mankenlerin aracılığıyla da gerçek bir ev ortamı oluşturduklarını anlattı. Tarihi Odunpazarı bölgesindeki Yeşil Efendi sokağında hizmet veren ve 1992 yılında açılan dernek ile Eskişehir’de bulunan Kazan Tatarlarının birbirleriyle dayanışmasını sağlamlaştırmak istediklerini ifade eden Doğu, “Tataristan’dan gelen öğrencilere destekte bulunmak ve misafirleri ağırlama amaçlı faaliyet gösteriyoruz. 2013 yılında ise dönemin Tataristan Cumhurbaşkanının vesilesi ile Kazan Tatarları müze evi açıldı” dedi.

Doğu, müze evinin insanın özünü hatırlamasına yardımcı olduğunu ve geleneklerin unutulmamasını sağladığını da belirtti.

“Çocuklarımızı geleneklerimizi devam ettirsinler”

Dernek Başkanı Vedat Doğu Eskişehir’deki ilk Kuyumcular Çarşısının Tatarlar tarafından kurulduğunu söyledi. Doğu, “Tatarlar, dericilik, el zanaatkarlığı ve kuyumculuk sayesinde zamanında rahat ediyorlardı, ancak 80’lerde fabrikasyonun başlaması sonucu insanlar bu işleri bıraktı, şimdi ise çocuklarımızı geleneklerimizi devam ettirsinler diye teşvik ediyoruz” diye konuştu.

“Tatarlar asıl beceri sahibi oldukları dericilik ve kuyumculuk”

Tatarların Türkiye’ye göç edişlerinin tarihini anlatan Eskişehir Kazan Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Vedat Doğu, “Rusya’nın Kazan bölgesinde yaşadıkları zulüm sonrası 1800’lerin sonlarında çareyi Osmanlı’ya göç etmekte buldular. İlk olarak Bursa’ya, sonra da Osmanlı’nın o zamanki iskân politikasından dolayı Eskişehir’in Çifteler ilçesi Osmaniye (Kuruhöyük) köyüne yerleştirilmelerine karar verildi. Köyün kuru bir toprağa sahip olmasından ve bir höyük bulunmasından dolayı köye Kuruhöyük ismi konuldu. Hayvancılık ve tarımcılık ile geçinen Tatarlar asıl beceri sahibi oldukları dericilik ve kuyumculuk işiyle ön plana çıktılar” diyerek konuşmasını bitirdi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.