Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 16°C
Az Bulutlu
Afyon
16°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 20°C

Gaziantep Büyükşehir’den hasar tespit çalışması

Gaziantep Büyükşehir’den hasar tespit çalışması
2

Türkiye’de 10 ilde etkisini gösteren depremler sonrasında, bölgedeki yıkılmayan evlerin hasar durumları Gaziantep’de de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından tespit ediliyor.

Kurumsal Web Tasarım

GAZİANTEP (İGFA) – Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’te deprem dolayısıyla sahada evleri dışında konaklayan vatandaşlara konaklama, ısınma, beslenme ve diğer temel yaşam desteklerini sunarken, normal hayata dönüşün sağlanması için binalarda da hasar tespit çalışmaları ve incelemeler sürdürülüyor.

Evlerine geçmek isteyen vatandaşların her hangi bir risk yaşamamaları adına güvenlik bilgilerini doğru sorgulaması gerekiyor. Ev sahipleri e-Devlet üzerinden hasar tespit sorgulaması yaparak, evlerinin hasar durumlarını öğrenebiliyorlar. “Deprem bölgesindeki evimin hasar durumu nasıl?” sorusuna sisteme giriş yaparak hasar sorgulama ekranı aracılığı ile giriş yapmak mümkün. Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.

Hasar tespit tanımları 5 şekilde yapılıyor. Hasarsız binalar, az hasarlı binalar,  orta hasarlı binalar, ağır hasarlı binalar ve acil yıkılacak binalar şeklindeki tanımlamalara göre ev sahipleri binalarına giriş yapıp yapamayacağını veya nasıl bir işlem yapılacağını öğreniyor. 

Hasar tespit tanımlamaları şu şekilde açıklanıyor:

 HASARSIZ BİNALAR: Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

 AZ HASARLI BİNALAR: Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

 ORTA HASARLI BİNALAR: Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) yada güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

 AĞIR HASARLI BİNALAR: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

 ACİL YIKILACAK BİNALAR: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.