Dolar 32,2822
Euro 34,7702
Altın 2.394,53
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Açık
Afyon
20°C
Açık
Sal 22°C
Çar 21°C
Per 20°C
Cum 13°C

Eski̇şehi̇rde Tohum Saklama Ve Gem Bankası

BEBKA GENEL SEKRETERİ DOÇ. DR. MUHAMMED ZEKİ DURAK; “MESELA BURADA ELİMİZDE GÖRMÜŞ OLDUĞUNUZ ASPİR TOHUMU VAR. TOHUM BURADA AJANSIN SAĞLAMIŞ OLDUĞU BU CİHAZDA RENKLERİNE GÖRE KATEGORİZE EDİLİYOR. “

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne kurulan Tohum Temizleme ve Paketleme Ünitesi’ndeki çalışmalarda tüm bölgesel bazlı türlerin seçilip ülke genelinde çiftçilere gönderilerek nitelikli ürünler yetiştirmesine imkân sağlandığını belirtti.

Kurumsal Web Tasarım

“Tarımsal kalkınma açısından çok önemli bir proje”

Durak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda BEBKA destekleri ile kurulan sistemleri inceledi. Enstitüsü’nde görevli Dr. Savaş Belen’den geniş çaplı ve detaylı bilgi alan Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak, sistemlerin öneminden ve çiftçiye olan faydalarından bahsetti. Destekler ile çiftçinin daha kaliteli tohumları elde edeceğini anlatan Durak, “Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne vermiş olduğumuz ajansımızın desteklerini inceleme imkânımız oldu. Bu destekler ile çiftçimizin ihtiyaç duymuş olduğu tohumlar bir selektörden geçerek arındırılıyor ve bunlar da tohumluk hale getirildikten sonra da tekrar çiftçimizin hizmetine sunuluyor. Örneğin çiftçimiz hangi toprağa nasıl bir tohum atacağını ya da hangi tarz gübre vereceğini bu çalışmanın neticesinde belirleyebiliyor. Mesela burada elimizde görmüş olduğunuz aspir tohumu var. Tohum burada ajansın sağlamış olduğu bu cihazda renklerine göre kategorize ediliyor ve istenen saflıkta, hiçbir yabancı madde olmayacak şekilde çiftçimize veriliyor ve çiftçimiz bu ürünü yetiştirerek yüksek miktarda ürün elde edebiliyor. Aslında tarımsal kalkınma açısından çok önemli bir proje. Enstitümüzde görmüş olduğunuz çalışmalarda tüm bölgesel bazlı türler seçiliyor ama bu tohumlar tüm ülke geneline gönderilerek çiftçimize nitelikli tohum veriliyor ve nitelikli ürünler yetiştirmesine imkân sağlamış oluyor” diye konuştu.

“Saf tohumluk halini çiftçilerimize ulaştırıyoruz”

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde görevli Dr. Savaş Belen ise BEBKA’nın desteklerinin önemine değinerek şöyle konuştu;

“BEBKA’nın bize vermiş olduğu desteklerle burada önce Bursa, Eskişehir ve Bilecik civarındaki yerel çeşitlerimizi topladık, sonra onların morfolojik ve genetik karakterizasyonunu yaptık. BEBKA’nın vermiş olduğu desteklerle bir tohum saklama, tohum gem bankası gibi aktif koleksiyonun olduğu bir mekân yaptık. Bu sayede 10 sene boyunca çiftçimizin ürettiği yerel materyalin çoğaltımı ve onlara tekrar kazandırılmasıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu proje ile ürettiğimiz tohumların çoğaltılıp, burada selektörlendikten sonra saf tohumluk halini çiftçilerimize ulaştırıyoruz.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.