Dolar 32,5554
Euro 34,8359
Altın 2.430,35
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 24°C
Az Bulutlu
Afyon
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 22°C

Bursa’nın yükünü sırtlayanlar isyanda

Bursa’nın yükünü sırtlayanlar isyanda
2

Bursa’nın yükünü omuzlayan kamyoncu esnafı akaryakıt, yemek, bakım ve onarım masraflarından dert yanarken bu zamlara karşın geçen seneki fiyatlarla çalışmaya zorlandıklarını belirtti. Bir esnafın ise “Çobanı olmayan bir sürü” benzetmesi dikkat çekti.

Kurumsal Web Tasarım

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA-  Bursa’nın yükünü sırtlayan kamyon ve tır şoförleri, artan maliyetlerden sitem etti. Esnaf, devletin sektöre kilometre başı fiyat uygulaması getirmesini istiyor.

Ülkemizin, muasır medeniyetler seviyesine çıkması için üretim şart. Üretim yapılıyorken tamamlayıcı bir sektörün daha varlığını göz ardı etmemek gerekiyor. Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren kamyon, tır şoförleri ve fabrikalar ile şoförlerin arabuluculuk hizmetini sağlayan nakliyat firmaları, sorunlarını anlattı. Nakliyat firmaları navlun fiyatlarının günlük değiştiğini belirtirken, şoför tarafı geçen seneki fiyatlarla çalışmaya zorlandıklarını belirtiyor. Âdeta bedava taşımak isteyene yazıhanelerde iş var. Fakat bu fiyatların sürdürülebilir bir yanı olmadığı görülüyor. Akaryakıt, yeme-içme, bakım ve onarım, otoyol, köprü fiyatları fahiş artmışken, şoförler geçen sene ki fiyatlarla çalışmaya sevk ediliyor. Nakliyat firmaları sözleşmeli çalıştıkları fabrikalar olduğu için zor durumda kalırken şoförler bu fiyatlara evlerine ekmek götüremediklerini anlatıyor. Esnaf, nakliyat firmalarından işi alıp, kamyon şoförlerine komisyon keserek işi veren, ayakçı diye tabir edilenlerden de şikayetçi. 

TIRLAR KAMYONLARI BİTİREBİLİR

Nakliye firması çalışanı Fatih Zengin, “16 yıldır bu işi yapıyorum. Şu an nakliye sektöründe, lastik fiyatları, kur artışları, yakıt fiyatları nalvun fiyatlarımız tutmaya başladı. Nalvun fiyatları günlük seyretmeye başladı. Kurumsal çalıştığımız için günlük değişen nalvun fiyatlarını müşteriye yansıtamıyoruz. Kış dönemi olduğu için fiyatlarda bir düşüş var. Tır 26 palet yük alırken kamyon 14 palet yük alıyor. Bu yüzden firmalar 2 kamyon kiralamak yerine bir tır ister durumda. Bu da kamyon piyasasının yavaş yavaş bitme noktasına geldiğini gösteriyor. Kamyon bazlı fiyatları kıyaslarsak, geçen sene İstanbul Anadolu 900 TL iken, şu an 1700 TL. Avrupa yakası 1500 TL civarı iken, şu an 3000 TL. Tır için konuşursak 2500 TL iken, şu anda 4500 TL. Biz ödemelerinizi haftada iki gün yapıyoruz. Piyasada ayakçı denilen kişiler bizden işi alıp komisyon kesip kamyoncuya satıyorlar. Devletin kamyon garajında denetim yapmasını istiyoruz. Canlı para nakliye sektöründe. Bazı firmalar kalkınabilmek için factoring firmalarından borç alıyorlar. Nakliyeciler, artan maliyetler yüzünden artık yurtdışına çıkmaya başladı. Gürcistan’a 4 bin Euro’ya giden araç, iç piyasada Kars’a 16 bin TL’ye gidiyor. Antalya ve Mersin’de yerinden 1 kg muz 5 TL iken çıkış fiyatı marketlerde 12 TL. Bu farkı nakliye fiyatlarına bağlıyorlar fakat biz bu işin sorumlusu olarak kendimizi göremiyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL’A TAŞIMA ANKARA’DAN PAHALI

Bursa Nakliyat Taşıyıcıları Komisyoncuları Derneği yöneticisi Seyfettin Sertkaya, “35 yıldır bu sektördeyim. 3-4 sene önce işler iyiydi. Şu an yakıt zamanlarından sonra işler kötü. Yakıt zamları fabrikalarda işleri düşürdü. Lastikler de çok pahalandı. Günde 15 araba gönderirken şu an 5 arabaya düştü. Ankara daha uzak olmasına rağmen, İstanbul daha pahalı çünkü yol, köprü pahalı, eve ekmek götürmek zorlaştı” dedi.
Tır şoförü Erol Uslu, “Van’a geçen sene 9 bin TL mazot giderken şu anda git gel 24 bin TL oldu. Lastikler oldu 8 bin TL. Tesislerde yediğimiz yemekler 25 TL iken 45 TL oldu. En son İzmir’e gidip geldim. Aldığım para 3 bin TL. Cebime o paradan 5 kuruş kalmadı. Bu zamanlardan sonra sektörün ne olacağını kimse bilmiyor” diye belirtti.

“ÇOBANI OLMAYAN BİR SÜRÜ”

Bir kamyon şoförü ise şöyle konuştu; “Bir lastik olmuş 9 bin TL. Kamyona kasa alsak  60 bin TL. Burada sadece otursak 130 TL giderimiz var. Yalnız mazot parasına iş vermeye çalışıyorlar. Bedava giderim dersen iş çok. Kamyoncuların başı yok. Çobanı olmayan bir sürü âdeta. Herkes kamyoncudan faydalanıyor. En kötü kamyon 250 bin TL. Mart ayına kadar iş yok. Kredi kartlarına takla attırıyoruz. Kilometre başına hesap yapılsa daha iyi olur. Genel olarak greve gidilsin. Ben kazanıyorum diyen kamyoncu yalan söylüyor. Geçen sene İzmir’e 3 bin TL’ye gidiyorduk mazot 6 buçuk TL idi. Şu an aynı fiyata gidiyoruz mazot fiyatı 16 TL, yemeği, çayı zamlandı. Hesabını siz yapın artık.”
3 yıldır kamyon şoförlüğü yapan Osman Kaya, “İşlerde geçmiş yıllara göre yarı yarıya düşüş var. Kamyoncu esnafı zor durumda. Yakıt, lastik fiyatı, bakım onarım masrafı arttı fakat fiyatlarımız artmadı, bu da esnafı iflas noktasına getirdi. Geçen sene ki  nakliye fiyatlarına çalışıyoruz. Bakım ve onarım fiyatları, lastik fiyatları da arttı. Rusya savaşı çıktı, bu durum bile etkileyecek. Marketlerde uğraşmak yerine nakliye masraflarına baksalar gıda fiyatlarının neden arttığını görürler. Bir lastik 10 bin TL, kim alabilir? İzmir’e otobandan giriyorsun 350 TL. Ben o kadar mazot yakmıyorum ki” dedi ve sözlerini şöyle sonlandırdı.

“DEVLET BU İŞE EL ATSIN, YOKSA SEKTÖR ÇÖKECEK”

“Biz saatli iş yapıyoruz. Takograf diye bir cihaz var 4 buçuk saatte bir dinlen diyor. 9 saat dolunca yatacaksın bir gün diyor. Benim 3 ayrı yerden yük aldığımı düşün, zaten o saat doluyor. Ama alet çalıştığını varsayıyor. Bu da yükü zamanında teslim edememize neden oluyor. Hafta sonuna denk gelirsen olduğun yerde kalıyorsun. Vatandaş yükünü indirmek isterken biz de evimize dönmek istiyoruz. Bir ay da en fazla 12 gün çalişabiliyorsun. İstanbul’a gitmek için 200 TL feribot, 100 TL otoban, 150 TL köprü. Bu fiyatlara nasıl hizmet götüreceğiz. Hizmette fiyat belirleyicimiz yok. Fiyatları güncelleyemedik. Devlet kilometre başına düzenleme getirirse, herkes fiyatını bilir, pazarlık diye birsey kalmaz, işler rahat yürür. Devlet bu işe  acil bir şekilde el atsın, yoksa bu sektör çökecek.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.