Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Az Bulutlu
Afyon
12°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Bursalılar dikkat! Ödemek zorunda değilsiniz

Bursalılar dikkat! Ödemek zorunda değilsiniz
2

Ülkemizde ehliyeti alır almaz rent a car yolu tutuluyor. Ehliyeti ‘ıslatmak’ için hemen bir araç kiralanıyor. Kiralanan araçla kaza yapınca firmalar çeşitli masraflar talep ediyor. Peki ödemek zorunda mısınız? Araç kiralarken nelere dikkat etmeli?

Kurumsal Web Tasarım

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA-  Kiralık araç ile kaza yapan müşterilerden çeşitli masraflar talep ediliyor. Bazı firmaların keyfi olarak davrandığını, tüm rent a car esnafını aynı kefeye koymamak gerektiğini özellikle belirtmek gerekiyor. Ayrıca her öde denileni de sorgusuz sualsiz kabul etmemek…

Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da şehir içinde ve şehirlerarası seyahat etmek için rent a car firmalarından araç kiralamak popüler bir durum. Özellikle düğünlerde ‘gelin arabası’ olarak ya da düğünde konvoya katılmak için araç kiralayanlar bir hayli fazla. Yine ehliyetini yeni almış gençler de rent a car yolunu tutanlardan. Tatile çıkacaklar da araç kiralamayı tercih edebiliyor. Kiralık araçlarla kaza yapıldığı takdirde çeşitli masraflar talep edildiğini zaman zaman duyuyoruz. Yattı parası, değer kaybı, tamir masrafı bunlardan en çok karşılaşılanları. Hiç sorgusuz, talep edilen parayı ödeyenler de az değil. Peki bu masrafların talep edilmesi doğru mu? Bu masrafların talep edildiği müşteri ne yapmalı? 

Bursa’da rent a car firması işleten Murat Saygın, “Müşteri kaza yaptığı takdirde kasko kazayla ilgili masrafları karşılar. Biz, araç kaç gün tamirde kalıp çalışamaz durumda olursa çalışmadığı her gün için ‘yattı parası’ talep ederiz. Değer kaybı durumu söz konusu ise karşı tarafın trafik sigortasından talep edilir. Onun haricinde bir tutar talep etmeyiz. Bunların hepsi zaten sözleşmede yazıyor. Bunlar alkollü şekilde kaza yapan bir müşteri için geçerli değildir. Alkollü iken kaza yapan müşteri tüm bu masraflardan sorumlu olur. Kasko ve sigorta bu masrafları karşılamaz” diye belirtti.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Tüketiciye, araç kiralama firmaları tarafından doğrudan veya dolaylı mağduriyet yaşatıldığını biliyoruz. Tüketicinin ilk önce kiraladığı aracın ne durumda olduğunu iyice bilmesi, öğrenmesi ya da bilen birine danışması gerekiyor. Kazaya sebebiyet verecek bir kusuru varsa kiralamaması gerekiyor. Kazalar ile ilgili olarak, araçta kasko şirketleri tüm masrafları karşılıyor. Fakat araç ilk kez kaza yaptıysa değer kaybı yaşaması muhtemeldir. Bundan dolayı değer kaybı talep edebilir ancak tamir masrafı veya başka bir masraf talep edemez” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.