Dolar 32,3867
Euro 35,0622
Altın 2.325,73
BİST 9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 23°C
Açık
Afyon
23°C
Açık
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 22°C

Bursa’da Başkan’dan mesaj: Açlık tehlikesi yaşanabilir

Bursa’da Başkan’dan mesaj: Açlık tehlikesi yaşanabilir
2

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, esnaf ve sanatkârların büyük sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önce de ekonomik kriz yaşandığını belirten Başkan, artan maliyetler ve akaryakıt zamları ile ilgili fiyatlar daha da yükselirse açlık tehlikesi yaşanabilir mesajını verdi.

Kurumsal Web Tasarım

CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA-  BESOB Başkanı Arif Tak, artan maliyetlerden etkilenen esnaf ve sanatkârların sorunlarına değindi. Türkiye’nin geçmiş dönemlerde ekonomik sıkıntılar yaşadığını, o dönemdeki yöneticilerin bu krizi iyi atlatamadıklarını ifade eden Başkan, günümüz devlet yetkililerinin bu gidişata bir el atmaları gerektiğini söyledi. 

Esnaf ve sanatkârların, diğer maaşlı çalışan bireyler gibi olmadığını, vergiler, personel maaşları, dükkân kiraları, faturalar gibi işyeri giderlerinin tamamen kendi sorumluluğunda olduğuna değinerek büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ve maliyetlerin artması hakkında esnaf sanatkârların güçlük yaşadığını belirten Tak, konuyla ilgili ifadelerinde şu sözlere yer verdi; “Şu anda herkes sıkıntı çekiyor ama en çok sıkıntıyı çeken esnaf sanatkârlar. İşler olmayınca, gelirler azalınca hatta bitince en büyük sıkıntıyı çeken esnaf sanatkârlardır. Esnaf sanatkârlar bu konuda ilk aç kalacak insanlardır. Bizim alışverişlerimiz durursa, büyük sıkıntılarla baş başa kalırsak, biz de evimize ekmek götüremeyeceğiz. Açlık tehlikesi başlayabilir diye endişe duyuyorum. 1970’leri hatırlar oldum. O dönemlerde memleketimizde hiçbir şey yoktu, tuz bile bulamıyorduk. Ne mazot ne benzin, gaz, yağ, şeker hiçbir şey bulamıyorduk. O dönem Kıbrıs Savaşı vardı. Savaşı bahane edip ambargo uygulamışlardı. O zamanki hükümet bu durumları vatandaşa anlatamamıştı. Dolayısıyla iktidar değişmişti. Adım adım o dönemlerdeki sıkıntılara doğru gidiyoruz.

Umuyorum ki şu an o noktalara gelmeyiz. 1 litre mazotun fiyatı 25 TL oldu. Bunun geleceği de var. Yarın zam olmayacağını nereden biliyoruz. Şu anda 130-140 Dolar arasında olan bir varil petrolün, 300 Dolar olacağından bahsediliyor. Akaryakıt o fiyatlara geldiği zaman ne yapacağız. Çarşılarda, caddelerde trafik azalmaya başladı. Yakıt masrafları oldukça arttı, insanlar artık gezmeye bile çıkmıyorlar. Dolayısıyla iyi durumda değiliz. Bizler bu konuda hükümetimizin yetkilileriyle zaman zaman görüşmeler yapıyoruz. Dünya bir sıkıntı çekiyor. Dünyanın çektiği sıkıntı Türkiye’yi de etkiliyor. Bu noktada sabırlı olmamız gerekiyor. Ama ”açlık sofuluğu bozdurur” derler. Allah korusun açlık geliyor. Memur devletten maaşını alıyor, çalışan işçi patronundan maaşını alıyor. Ancak esnaf sanatkârların işi olmadığı zaman paralar ödenemiyor, vergiler, kiralar ödenemiyor.  27 kalem vergi var. Bunların hepsi bizi ilgilendiriyor. Ben bu konuda ciddi endişe duyuyorum. Ülkede hâl böyleyken üstüne bir de Ukrayna-Rusya Savaşı geldi. Tüm bu dış etkenler de bizi etkiliyor. Ben esnaf sanatkârlara hep sabredin diyordum ama artık sabır taşı da çatladı. Ne kadar sabretseniz de netice düzelmiyor, daha da kötüye gidiyor. Dünya bu noktada olduğu için söyleyecek çok fazla sözümüz de olmuyor. İnşallah yakın zamanda bu konulardan kurtuluruz diye umuyorum.  Umuyorum ki durumlar düzelecek, esnafın yüzü bir gün gülecek.” 

Başkan, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın ekonominin zorlaşmasına büyük payı olduğunu belirterek, esnafın umudunu kaybetmemesi ve sabırlı olması gerektiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.