Dolar 32,5710
Euro 35,0102
Altın 2.428,15
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 22°C

Bakan Dönmez açıkladı… Yeni düzenleme faturalara ne kadar yansıyacak?

Bakan Dönmez açıkladı… Yeni düzenleme faturalara ne kadar yansıyacak?
2

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikte yeni düzenlemenin detaylarını katıldığı televizyon programında açıkladı.

Kurumsal Web Tasarım

ANKARA (İGFA) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber’de Gülçin Üstün Can’ın canlı yayında sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarla özellikle dar ve orta gelir grubunda yer alan vatandaşlarımızın lehine bir takım iyileştirmeler daha yapıldığına dikkati çeken Bakan Dönmez, mesken abone grubunda yer alan tüm tüketicilerimize KDV yüzde 18’den 8’e düşürüldüğünü belirterek, “Oturduğumuz evlerin tümü konut statüsünde ve bu abone grubundan yararlanıyor. İbadethanelerimiz bu tarifelerden yararlanıyor. Son düzenlemelerle birlikte STK’lar, dernek, vakıflar ve Cemevleri de bu kapsama alınmış oldu” dedi.

Bir diğer iyileştirme de özellikle kırsal alandaki vatandaşların içme su şebekelerinin üretim ve dağıtımında kullanılan elektrik ihtiyaçları dahilinde yapıldığını kaydeden Bakan Dönmez, “Onlar da yine en düşük tarife grubuna dahil edilmiş oldu. Böylece burada hem KDV yüzde 8’e indirilme suretiyle hem de kademe bir miktar daha yükselterek günlük ortalama 8 kilovatsaat ve ayda da 240 kilovatsaate yükseltilmiş oldu. Bu da vatandaşımız lehine bir iyileştirme oldu” diye konuştu.

Tüketimine göre değişmekle birlikte hem KDV, hem de kademedeki bu iyileştirmeyle birlikte yüzde 8 ila yüzde 14 arasında bir indirime tekabül ettiğini belirten Dönmez, “Daha önce birinci kademede KDV dahil bir kilovatsaat enerji için 137 kuruş ödeniyorken şimdi bu düzenlemeyle bu 126 kuruşa, ikinci kademedeki 206 kuruş da 189 kuruşa inmiş oldu. Ticarethanede de birinci ve ikinci kademe arasında yaklaşık yüzde 25’lik bir iyileştirme yapılmış oldu” dedi.

1 Mart’tan sonraki tüketimlerin yeni tarifeyle faturalandırılacağını belirten Bakan Dönmez, “Asıl etkisini tabii Nisan ayından itibaren daha rahat göreceğiz” dedi.

RUSYA’DAN AVRUPA’YA GAZ AKIŞI

Her yıl ortalama yüzde 4-5 civarında elektrik talebinde bir artışla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Dönmez,  Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını da değerlendirdi. Rusya’nın kontratta yazılı miktara uygun sevkiyatını yaptığını belirten Dönmez, “Biz sadece Rusya’dan doğal gaz almıyoruz” dedi. Gaza olan talebin azalmayacağını kaydeden Dönmez, “Karadeniz’deki programımızdan dolayı Doğu Akdeniz’deki gemilerimizi Karadeniz’e sevk etmiştik. Ama Oruç Reis sismik gemimiz Doğu Akdeniz’de sismik çalışmalarına devam ediyor. Tabii ki oradaki hak ve menfaatlerimizden vazgeçmiş değiliz” diye konuştu.

HEDEFİMİZ 100. YILDA İLK ÜRETİM

Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını da değerlendiren Bakan Fatih Dönmez, “Asıl hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk üretimi yapıp ulusal şebekemize basmak ve böylece evlerimize kadar getirmek” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.