Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 26°C

Ayak ağrısının sebebi ’Freiberg’ hastalığı olabilir

ESKİŞEHİR FİZYOMER TERAPİA FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TIP MERKEZİ, FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZM. DR. NURHAN BARUTÇU, FREİBERG HASTALIĞINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRMELERDE BULUNDU.

Ayak ağrısının sebebi ’Freiberg’ hastalığı olabilir
2

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Nurhan Barutçu, Freiberg hastalığına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Kurumsal Web Tasarım

Ayaklarımızın, vücudumuzun tüm yükünü çektiğini, ancak genelde ihmal edilen bir organ olduğuna dikkat çekerek açıklamasına başlayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Nurhan Barutçu, ayak ağrılarının bir nedeni olan Freiberg hastalığını, ayak tarak kemiklerinde ölü doku oluşması olarak tanımladı. En çok 3. tarak kemiğinde meydana gelen rahatsızlığın, 6-20 yaş döneminde daha sık görüldüğüne vurgu yapan Dr. Barutçu, rahatsızlığın tekrarlayıcı travmalardan veya damarsal problemler nedeniyle oluşabildiğini kaydetti.

“Kadınlarda 3 kat fazla görülüyor”

Freiberg hastalığının tarak kemiklerinin zarar görmesiyle alakalı olduğunu anlatan Barutçu, hastalığın kadınlarda daha sık göründüğünden bahsetti. Barutçu hastalığın tedavi döneminde yüksek topuklu ayakkabılar kullanılmaması gerektiğini anlatırken, bilgilendirmesinde şu hususlara dikkat çekti:

“En çok ayaklara aşırı yüklenme nedeniyle tarak kemiklerinin zarar görmesi sonucu oluşuyor. Kadınlarda erkeklerden 3-4 kat daha sıktır. Tutulan bölgede yumuşak doku şişliği, ağrı olur. Ayak üzerine basınca ve parmakları hareket ettirince ağrı olur. Belirtiler birkaç haftada kaybolur. Tanısı için radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılır. Başlangıçta osteopeni (kemik yoğunluğunda azalma), sonrasında tarak kemiğinde düzleşme, düzensizlik ve dansite artışı görülür. İleri dönemlerde eklem aralığında daralma görülür. Tedavide erken dönemde ağrıyı hafifletmek için metatarsal yastık kullanılabilir. Alçak topuklu ayakkabılar ve istirahat önerilir. Yüksek topuklu ayakkabılarda kaçınılmalıdır.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.