Dolar 32,5062
Euro 34,8299
Altın 2.490,55
BİST 9.539,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
20°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

İstanbul’un afet planı hazır

İstanbul’un afet planı hazır
2

İstanbul’da riski azaltmaya yönelik hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı kamuoyuyla paylaşıldı.

Kurumsal Web Tasarım

İSTANBUL (İGFA) – İstanbul için öngörülen en önemli 9 tehlike belirlendi. Sorumlu ya da destekleyici kurum ve kuruluşlara düşen görevler tanımlandı. Afet riskinin azaltılmasına yönelik hazırlanan İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı tanıtıldı.

Plan, kurumlara rehber olması amacıyla 388 sayfalık kitap haline getirildi. Planın hazırlık çalışmalarında 138 kurum ve kuruluş ile bilim insanları yer aldı.

İstanbul için belirlenen 9 tehlike başlığı şöyle sıralandı: Taşkın, yangın, heyelan, deprem, endüstriyel kazalar, ulaşım kazaları, göç ve nüfus hareketleri, meteorolojik afetler ve diğer tehlikeler.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, planı tanıtırken şunları kaydetti:

“İRAP kapsamında, kurumlarımızın risk azaltma eylemleri; 4 amaç, 34 hedef ve 454 eylem olarak tespit edildi. 4 amaç şehrimizi güvenli hale getirmek, afet risk yönetimini güçlendirmek, afetlerden etkilenmeyen bir ekonomi kurmak ve afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturmak.”

İstanbul’da yürütülen çalışmalara değinen Vali Yerlikaya, “İstanbul Proje Koordinasyon Birimimiz tarafından 2006 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla özel bir kanunla bir ara yüz oluşturuldu, sosyal bir proje. Okullarımız, hastanelerimiz ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız bu kapsamda incelemeye alındı. Sadece okullarla ilgili 1.402 okulun (1999’dan önce yapılan) tüm etütleri yapılmış, bunun 57 tanesi sağlam çıkmış. Geriye 1.345 okulun risk analizleri yapılmış, güçlendirilmesi gereken 738 okulu güçlendirmişiz. 355 okulu yıkmışız yeniden inşa etmişiz ve arsayı daha verimli kullanmışız. 5.188 derslik, 24 derslikli 216 okula tekabül eden fazladan okul yapmışız. 173 okulumuzun da mimari tasarımlarını, inşaat ruhsatı öncesi tüm çalışmalarını da bitirmek üzereyiz. İnşallah önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde de bu okulları bitireceğiz. Bitenlerle beraber 1,7 milyon öğrenci ve öğretmenimiz, depreme karşı güvenli eğitim ortamlarında hizmet veriyor.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Bir afete karşı kentimizin dayanıklı olmasını sağlamak hepimizin önceliği. Bu, kurumlar arasında olağanüstü bir seferberlik duygusuyla çözümü mümkün olan bir husustur. Bu konu sadece bir kurumun çözebileceği konu değildir. Birarada olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Kentsel dönüşümün önemine değinen Başkan İmamoğlu, “İstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi ülkemiz için milli bir seferberliktir.” diyerek İRAP’ın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yüksel’in sunum gerçekleştirdiği programda İl AFAD Müdürü Yılmaz, İRAP hazırlık süreçleri ve önümüzdeki dönemde yapılacaklar konusunda bilgi verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.